”Gena poftei”, mutația genetică ”vinovată” de kilogramele în plus!
În urma unei cercetări, derulate la Universitatea Cambridge, autorii au ajuns la concluzia că, în cazul unor persoane, kilogramele în plus sunt datorare unei mutații genetice.
Este vorba despre mutația MC4R, botezată ”gena poftei”, care favorizează creșterea apetitului mai mult pentru alimentele grase, decât pentru dulciuri.
Aceeași mutație este implicată în apariția obezitatății, dar și a altor patologii legate de obezitate, cum sunt diabetul de tip 2 și hipertensiunea.
Chiar dacă două persoane – dintre care una este purtătoarea mutației MC4R – consumă aceeași cantitate de calorii, persoana cu ”gena poftei” va lua în greutate mult mai repede și mai ușor.
Metabolismul unei persoane purtătoare a acestei mutații determină formarea mai rapidă a depozitelor de grăsime.
În schimb, există variante ale acestei mutații care nu determină creșterea apetitului, persoanele purtătoare sunt normoponderale și ferite de bolile asociate obezității.
Specialiștii spun că această descoperire nu trebuie să ne descurajeze, dimpotrivă, presupune o disciplină în alimentație și informații corecte. Iată și câteva recomandări:
- Dietă echilibrată, cu legume și fructe proaspete, carne albă, avocado
- Exerciții fizice zilnice
- Mindfulness-ul în alimentație (bucuria de a savura un aliment)
- Jurnalul alimentației (pentru a monitoriza ceea ce mâncați).