Generația ”Bebelușii-Covid” prezintă întârzieri de dezvoltare

Publicat: 05 iul. 2024, 07:41, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Generația  ”Bebelușii-Covid” prezintă întârzieri de dezvoltare
bebeluși-covid întârzieri de dezvoltare investigație

”Covid babies”,  ”Bebelușii Covid”, respectiv copiii născuți în pandemie, în perioada de izolare, prezintă întârzieri de dezvoltare, comparativ cu alte generații de aceeași vârstă.

Este concluzia alarmantă a unei investigații realizate de New York Times, cu consultarea a aproximativ 30 de profesori, pediatri și experți în copilăria mică.

Potrivit specialiștilor, mulți copii din această generație specială au  dificultăți, cum ar fi: să țină un creion, să identifice forme și culori, să-și comunice nevoile, să meargă la toaletă, să gestioneze emoțiile și să interacționeze cu ceilalți.

Profesioniștii în educația la creșă spun că  această cercetare științifică „subestimează”, în Statele Unite, „întârzierea cognitivă” a acestei grupe de copii, veniți pe lume între martie 2020 și mai 2021.

Diferența cu pre-pandemie este de așa natură încât  ”vorbim despre copii care aruncă scaune, mușcă, lovesc… ”, subliniază Tommy Sheridan, directror adjunct al National Head American Start Association.

Potrivit specialiștilor, ”bebelșii-Covid” nu s-au jucat suficient cu alți copii în primii ani de viață și au văzut prea puțini adulți, cel mai adesea purtând mască.

Anxietatea generală specifică acestei perioade complicate ar fi jucat și ea un rol. În plus, această generație a petrecut mai mult timp în fața ecranelor decât cu jucăriile. Și aceasta și ca urmare a telemuncii, părinții fiind obligați  să îmbine munca la domiciliu cu îngrijirea copiilor.

Închiderea centrelor de zi și a creșelor i-a privat pe acești copii de o etapă importantă din viața lor, constând în socializarea acestora. Această etapă nu va fi recuperată niciodată de acești copii, subliniază specialiștii.

Heidi Tringali, medic pediatru din Charlotte, Carolina de Nord, notează și problemele cu vederea, cu forța musculară, cu atenția.

Pe de altă parte, dr. Dani Dumitriu, medic pediatru și specialist în neuroștiințe la Columbia, citat de Slate.fr., aduce o rază de speranță. Medicul este optimist în privința abilităților acestor copii de a recupera întârzierile.