Generația Z schimbă percepția despre o profesie „pe cale de dispariție”

Publicat: 16 apr. 2025, 13:20, de Patrisia Brătan, în ACTUALITATE , ? cititori
Generația Z schimbă percepția despre o profesie „pe cale de dispariție”
sursa foto: Absolut - consultanță firme

Tinerii născuți după ’96 reinventează o profesie care este considerată banală de zece decenii încoace. Este vorba despre contabilitate, meseria care era chiar pe cale dispară până când a ajuns „pe mâinile” Generației Z. 

Contabilitatea – profesie redescoperită de Generația Z

Aproximativ 340.000 de contabili au renunțat la profesie în ultimii cinci ani, iar unele estimări arată că până la 75% dintre cei rămași urmează să se pensioneze în următorul deceniu. Determinați de stres, mulți contabili au ales să se reprofileze și să renunțe la această profesie. Astfel, industria contabilității este într-o situație incertă din punctul de vedere al personalului, scrie Fortune.com.

Contabilitatea a fost clasată pe al doilea loc în topul celor mai plictisitoare meserii, în urma unui studiu. Asta, până când și-a făcut apariția Generația Z, care a reinventat-o.

„Contabilitatea este știința lumii afacerilor” –  este părerea studentei Alana Kelley, aflată în anul al treilea la contabilitate și bioștiințe la Universitatea de Stat din Oregon. Ea a ajutat multe familii să-și depună declarațiile privind programul universitar Volunteer Income Tax Assistance.

Printre persoanele ajutate se numără și un fermier fară acces la informație, precum și o tânără care își întreținea sora. Cele două persoane au beneficiat de peste 6.000 de dolari, bani restituiți prin intermediul studentei.

De asemenea, colegul tinerei, Tristan Klascius, a reușit ajute o pensionară să-și acceseze veniturile din Social Security.

Aici avem doar o parte dintre exemplele prin care se poate dovedi modul în care Generația Z a schimbat viețile oamenilor, prin contabilitate.

Vezi și: Contabilitate cu erori majore la Guvern: Raportul Curții de Conturi scoate la iveală deficiențe grave

Ce presupune programul VITA

Acesta a fost lansat acum peste 50 de ani la California State University, Northridge. Scopul programului este cel de a ajuta comunitățile cu venituri mici să navigheze prin complexitatea sistemului fiscal.

Bilanțul anului trecut ne arată peste 280 de studenți de la CSUN au asistat peste 9.000 de contribuabili, ajutându-i să recupereze aproape 11 milioane de dolari în restituiri fiscale și 3,6 milioane în credite fiscale, menționează sursa citată.

Studenții muncesc pe brânci în apropierea datei-limită pentru taxe. Ei le explică oamenilor ce sume pot recupera sau cât datorează. Programul acestora începe la ora 10:00, iar de multe ori se încheie la aceeași oră, doar seara.