George Cristian Tuță: Lecții și realizări din mandatul de deputat înainte de provocările ca primar al Sectorului 1

Publicat: 07 sept. 2024, 10:08, de Autor: Andrei Ceausescu, în POLITICĂ , ? cititori
George Cristian Tuță: Lecții și realizări din mandatul de deputat înainte de provocările ca primar al Sectorului 1
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

George Cristian Tuță, primarul ales al Sectorului 1, vorbește despre mandatul său de deputat în Parlamentul României, unde a avut parte de multe provocări și conflicte, dar și de realizări semnificative.

Printre realizările sale se numără inițierea unei legi pentru eliminarea dosarului cu șină, implementarea internetului de mare viteză în toată țara, promovarea educației financiare și obținerea gratuită și electronică a cazierului judiciar. De asemenea, a lucrat pentru crearea unui cont bancar de bază fără comisioane. Tuță recunoaște că schimbările au întâmpinat opoziție, dar consideră că acestea au avut un impact pozitiv asupra statului și a administrației. Se simte pregătit pentru noua sa poziție ca primar al Sectorului 1, gata să continue să lupte pentru reforme și să aducă îmbunătățiri.

Mai jos vă prezentăm mesajul integral postat pe pagina de Facebook:

”Mă despart în aceste zile de un episod lung și agitat din viața mea profesională. Curând îmi închei mandatul de deputat în Parlamentul României, iar experiența mi-a lăsat câteva cicatrici. Dar și lor.

M-am încăierat cu “Fuuugi, dom’le, de-aici”, cu “Vii tu cu revoluții” și cu “Nu se poate, pentru asta trebuie schimbată legea” și ne-am zgâriat reciproc destul de tare.
Partea pozitivă pentru mine este că am învățat câteva lecții bune. Partea pozitivă pentru stat este că a început să se înmoaie. Iar asta e bine pentru noi.
Să vă povestesc.
𝐕𝐚̂𝐧𝐚̆𝐭𝐚𝐢𝐚 𝟏
Împreună cu o mână de colegi deschiși la minte, am inițiat legea dispariției dosarului cu șină. Statul nu trebuie să ceară cetățenilor copii după documente pe care tot el, statul, le-a emis. Gândirea a fost că trebuie să obligăm statul să își facă ordine în bazele de date și să opereze automat cu documentele pe care el le gestionează de zeci de ani. Incomod, nu?
Spațiul nu îmi permite să vă descriu lamentările și lacrimile atotputernicului ghișeu și sfântului funcționar care se trezeau brusc fără sceptrul puterii depline – dosarul cu șină.
Dar vânătaia a fost cu folos. Tot mai multe ghișee s-au adaptat, tot mai mulți funcționari și-au dat seama că se poate și fără copii inutile.
𝐂𝐮𝐜𝐮𝐢𝐮𝐥 𝟐
Împreună cu alți pasionați de tehnologie am trecut legea internetului de mare viteză pe întreg teritoriul României. Pe principiul că nu te poți racorda la fluxuri comerciale (magazine online) și financiare digitale (plata cu PoS) fără să ai internet de calitate peste tot. Astfel, fiecare drum nou care este construit sau refăcut prin țara noastră, trebuie să asigure și cablu de mare viteză între destinații.
Evident, sprâncenele de serviciu s-au ridicat, fără să vadă utilitatea pe termen lung. Am fost acuzat fie că vreau să elimin cash-ul, fie că vreau să duc filmele deocheate la sat.
Între timp, toată lumea a realizat beneficiile, ne-am pus un plasture și am mers mai departe.
𝐂𝐨𝐧𝐭𝐮𝐳𝐢𝐚 𝟑
Împreună cu mulți colegi parlamentari, am trecut prin Parlament ziua educației financiare. Cu tot siajul de activități pe termen lung care să facă din români persoane mai atente cu propriile finanțe. Nu putem vorbi despre fintech și inteligență artificială fără să ne pregătim oamenii să înțeleagă astfel de concepte.
Am fost atacat că țin partea băncilor, a ocultei mondiale și a marelui capital. Că promovez aiureli și nu am timp de foarte utilele amendamente de microfon. Am mers mai departe cu un strop de betadină.
𝐄𝐜𝐡𝐢𝐦𝐨𝐳𝐚 𝟒
Cazierul judiciar se poate obține acum gratuit, în formă electronică. Pentru asta a trebuit o lege. Da, pare de necrezut, dar am fost acuzat inclusiv că doresc să controlez bazele de date ale statului și că vreau să mă insinuez în bunul mers al lucrurilor.
Știți care e secretul? Să nu clipești. Când nu clipești, instituțiile statului bat în retragere, îl cheamă din spate pe tipul ăla care știe de-adevăratelea cum se face și care tot timpul vine cu o soluție. Au venit și de data asta.
𝐉𝐮𝐥𝐢𝐭𝐮𝐫𝐚 𝟓
Banii sunt foarte importanți și toți suntem de părere că nu e cazul să explicăm propoziția. Că este totul clar. Avem prin lege un cont de bază fără comisioane și un act normativ ce susține incluziunea financiară. A așterne pe hârtie un buget de cheltuieli și a-l urmări până la următorul salariu este un lucru valabil și pentru un CEO, și pentru cineva care lucrează pe salariul minim.
Greșit. Când nu înțeleg scopul unei inițiative, oamenii devin nervoși. Unde vrei să ajungi?
Departe.
Ca în orice încăierare, am avut și pierderi. Mă bucură însă faptul că s-a clătinat și adversarul. În cazul meu, paradoxal, statul. Administrația îmbufnată. Că a înțeles că este prima care trebuie să schimbe pentru ca lucrurile să se miște.
La sectorul 1 vin mult mai pregătit. Știu că pentru orice voi vrea să fac va fi nevoie de lupte, de insistență și de urmărire a finalității pentru oameni.
O să capăt cucuie noi, dar nici lucrurile nu vor rămâne cum sunt acum. Mi-am făcut stoc de Cicatridină și abia aștept să contest starea de fapt, băltirea urbană, încremenirea în cutume proaste și funcționarul cu vocație de funcționar.
Hai să facem treabă.”