George Scripcaru, fostul edil al Brașovului, achitat în al patrulea dosar
Fostul edil era acuzat de șantaj, în urma unei autosesizări a procurorului DNA Brașov, chiar în campania electorală în urma căreia edilul care a transformat Brașovul într-un oraș modern a fost învins în mod surprinzător de candidatul USR.
ostul primar al Brașovului, George Scripcaru, este cel mai achitat edil în procesele cu Direcția Națională Anticorupție. În campania electorală din 2020, în plină pandemie de coronavirus, primarul de atunci al Brașovului, George Scripcaru, se alegea cu un dosar penal pentru că nu ar fi permis afișarea de mesaje electorale pentru candidatul USR de atunci, Allen Coliban, în mijloacele de transport în comun, notează adevarul.ro.
Acuzat că i-a șantajat pe cei care ar fi vrut să-i facă lui Coliban campanie în autobuze
De șantaj era acuzat George Scripcaru, iar pentru complicitate la șantaj a fost târât în judecată George Cornea, directorul de la momentul respectiv al societății de transport în comun din Brașov, RAT. De altfel, directorul chiar a demisionat și a declarat că nu poate rămâne în funcție până nu se va lămuri această acuzație.
Procurorul chiar a solicitat judecarea cauzei în altă parte, deoarece a considerat că George Scripcaru, în calitate de primar, ar putea influența instanțele din orașul pe care îl păstorea. Astfel, procesul s-a judecat la Tribunalul Covasna, unde judecătorul a dispus achitarea in baza art. 16 alin. 1 lit. c Cod procedură penala: „Nu există probe că o persoană a săvârșit infracțiunea”.
Pe același temei l-a achitat magistratul și pe George Mihai Cornea (fost director al Regiei Autonome de Transport Brașov), acuzat de complicitate la șantaj.
Minuta instanței
„În temeiul art. 396 alin. 5 raportat la art. 16 lit. c din Codul de procedură penală, dispune achitarea inculpatului SCRIPCARU GEORGE, cu privire la săvârșirea infracțiunii de șantaj prevazute de art. 207 alin. 1 si 3 Cod penal, raportat la art. 13 ind. 1 din Legea nr. 78/2000.
În temeiul art. 396 alin. 5 raportat la art. 16 lit. c din Codul de procedură penală, dispune achitarea inculpatului CORNEA GEORGE MIHAI, cu privire la săvârșirea infractiunii de complicitate la șantaj prevăzute de art. 48 alin. 1 raportat la art. 207 alin. 1 si 3 Cod penal și la art. 13 ind. 1 din Legea nr. 78/2000.
În temeiul art. 397 raportat la art. 25 alin. 1 Cod de procedură penală, respinge acțiunea civilă formulată împotriva inculpaților de către partea civilă Țuțuianu Melinda, ca neîntemeiată. În baza art. 398 Cod procedură penală, raportat la art. 274 alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina statului.
Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea hotărârii. Pronunțată prin punerea soluției la dispoziția părților și a procurorului, prin mijlocirea grefei instanței, azi, 20.04.2023”, se arată în minuta instanței.