George Zhang, CEO Huawei România: “Nu vom accepta niciodată cereri de furnizare a datelor utilizatorilor” / Video
România ar trebui să demareze acum licitația pentru 5G, având în vedere incertitudinile la nivel internațional și beneficiul noii tehnologii pentru industriile verticale și creșterea economică, susține George Zhang, CEO Huawei România, în interviul acordat Puterea.
Compania are 2.200 de angajați în România și are în plan crearea de noi locuri de muncă dacă va furniza echipamentele pentru rețeaua 5G în România. Executivul estimează că România va înregistra pierderi de aproximativ 9 miliarde de euro pe termen lung dacă statul nu va folosi tehnologia de vârf Huawei pentru implementarea 5G.
Actuala criză medicală a forțat numeroase companii de tehnologie să-și reducă activitatea, să diminueze salarii sau chiar să concedieze personal. Care este strategia Huawei pentru depășirea acestei situații?
Huawei România a implementat un program de continuitate a afacerii de la începutul primului trimestru al anului deoarece în sediul nostru din China deja se luau măsuri, prioritatea fiind siguranța angajaților noștri în această perioadă. În același timp, am reacționat rapid la schimbările în fluxul de lucru, astfel încât colegii care lucrează în birou să poată menține distanțarea socială. Totodată, am implementat măsuri preventive cum ar fi măsurarea temperaturii angajaților, dezinfectarea periodică a spațiilor cu soluții adaptate, instalarea de dozatoare cu dezinfectant și oferirea de echipamente de protecție.
La Huawei, majoritatea afacerilor sunt derulate în sectorul IT&C și am înregistrat o creștere în traficul mobil, iar în continuare ne vom concentra pe operarea la parametri optimi a rețelei, livrând serviciile și echipamentele necesare în această perioadă. Datorită evaluărilor ultimelor luni și a performanței noastre bune putem spune că vom sprijini conectivitatea continuă la nivel național.
Huawei a stabilit deja o hartă logistică în piața europeană, iar în timpul pandemiei în cazul unor rute normale de livrare am reușit să operaționalizăm rute secundare pentru a ne asigura livrările la timp către clienții noștri. Compania are un lanț de furnizare global extins, deci am putut avea livrări pe cale aeriană și maritimă, sau chiar pe rute feroviare. Ne-am asigurat livrările de produse din China și alte locații globale cu ajutorul rutelor europene. În prima jumătate din 2020, am angajat încă 320 de persoane, deoarece păstrăm planul nostru inițial chiar și în această perioadă de pandemie. Vrem să garantăm funcționarea perfectă a rețelei și un suport foarte bun pentru clienții noștri operatori telecom și pentru utilizatorii finali.
La nivel global, Huawei a înregistrat o creștere de 13% a veniturilor, fiind în premieră pe primul loc la capitolul telefoanelor smart livrate în toată lumea. Astfel, Huawei este pe prima poziție, iar pe locurile doi și trei se află Samsung și Apple.
În opinia dumneavoastră, ce măsuri ar trebui să ia statul pentru a salva economia? Cum pot ajuta marile companii?
Istoria ne-a demonstrat faptul că noile tehnologii aduc de obicei o mare contribuție economică. În special acum, putem spune că economia digitală poate avea o contribuție graduală mai mare în creșterea tradițională a PIB-ului. În special în ultimele luni, am văzut rolul tot mai important al conectivității. Dacă ne uităm la viitor, credem că 5G și digitalizarea ar trebui să fie noile oportunități, nu doar pentru România, dar și la nivel global. Mă refer nu doar la conectivitatea 5G, ci și la abordarea tuturor industriilor verticale prin digitalizare. Cine a avut o bună fundație în digitalizare a gestionat mai bine starea de incertitudine din perioada pandemiei.
Pentru a încuraja inovația tehnică și investițiile, un mediu de business corect și transparent este foarte important. România este o piață liberă și Huawei este prezentă aici de aproape 20 de ani, aducând valoare adăugată în economie și investind în crearea de locuri de muncă. Am înregistrat creșteri constante în ultimii 18 ani și am ajuns la peste 2.200 de angajați pe piața românească, iar peste 80% dintre ei sunt angajați români. Tot aici operează Centrul de Servicii Globale și Centrul de Contabilitate Europeană. Foarte multe companii internaționale investesc aici, iar piața liberă oferă suport pentru toate companiile străine în România. Trebuie să recunoaștem contribuția sectorului IT&C în perioada de pandemie și în același timp să apreciem potențialul acestei industrii în accelerarea revenirii economiei.
Ca jucător activ în această industrie pentru o perioadă lungă de timp, promovăm potențialul sectorului IT&C pentru a ajuta creșterea economică a României și suntem aici pentru a asigura că serviciile digitale funcționează optim în această perioadă. Totodată, am văzut foarte multe idei noi lansate în această perioadă și foarte multe talente care vor asigura dezvoltarea lor ulterioară.
Cât de importante sunt investițiile în educație și care este perspectiva Huawei România?
Huawei a promovat în permanență educația copiilor, în special în zona de tehnologie și digitalizare. În viitor, vom depinde tot mai mult pe procesele și instrumentele industriei IT&C, iar copii noștri trebuie să aibă aptitudinile necesare în această zonă. De exemplu, să știe cum să folosească un laptop și internetul.
În 2019, am donat 100.000 de dolari către organizația Salvați Copiii pentru a-i învăța pe cei mici cum să utilizeze internetul. Credem că aceasta a fost abordarea corectă având în vedere actualul context. Educația este viitorul. Huawei are peste 200.000 de angajați la nivel global, iar fără educația bună și aptitudinile potrivite nu am putea gestiona facil implementarea tehnologiei în toate colțurile lumii. Pe termen lung, educația este cea mai importantă la nivel individual și pentru țară.
În România, statul a condiționat lansarea licitației pentru 5G de aprobarea memorandumului semnat la finalul anului trecut cu SUA. Cum comentați această mișcare și declarație? Care va fi abordarea Huawei?
Putem spune că 5G este deja popular în toată lumea. Este un subiect de discuție în perioada de pandemie. Rezultatele Huawei din primul semestru arată că peste 80 de contracte comerciale au fost implementate deja la nivel global. Aproape 100 de milioane de abonamente sunt deja conectate la rețele 5G. Dacă vorbim despre livrarea de stații de bază 5G, doar în China în 2020 am livrat deja 700.000 de stații de bază pentru implementarea 5G.
Analizând performanța din Europa, avem peste 25 de contracte comerciale implementate în piața europeană, nu doar în Germania, ci și în Finlanda și Elveția. Cred că majoritatea țărilor implementează această tehnologie.
Dacă ne referim la România, putem spune că din mai 2019, Vodafone și Digi Group au lansat aceste servicii, urmate de Orange în noiembrie 2019. Huawei sprijina această abordare deoarece noile tehnologii permit conexiunile mai ușoare, iar în viitor suntem de părere că Guvernul va considera că 5G este ceva foarte eficient pentru oameni, pentru smart city și e-Government. Am discutat cu oficiali guvernamentali, stakeholders cheie, lideri importanți de opinie, și am concluzionat că tehnologia nu ar trebui să aibă culoare. Oamenii contează mai mult pe tehnologia în sine, deci încurajăm autoritățile și alți stakeholders care analizează beneficiile acestei tehnologii pentru societate să lanseze licitația pentru frecvențele 5G cât mai repede posibil.
Noul termen limită pentru organizarea licitației 5G este finalul acestui an. Este fezabilă această țintă?
Ca vendor, neimplicat direct doarece frecvențele 5G sunt scoase la vânzare pentru operatori, observând strategia ANCOM care a fost lansată ca un whitepaper anul trecut, putem spune că lansarea 5G și economia digitală vor contribui foarte mult la creșterea PIB datorită digitalizării. Până în anul 2026, această contribuție poate ajunge la 6 miliarde de euro deoarece tehnologia 5G va genera 250.000 de noi locuri de muncă. Locurile de muncă de calitate sunt foarte importante pentru societate în acest moment.
ANCOM are o analiză solidă în privința acestei tehnologii, nu doar pentru licitație, ci și din perspectiva impactului 5G asupra societății. Huawei este furnizorul de echipamente care cercetează întreaga situație și credem că acum este momentul potrivit, mai ales având în vedere numeroasele incertitudini din viitor. Credem că noua tehnologie va aduce potențial pentru noi toți.
Ați discutat cu oficiali guvernamentali despre posibile îngrijorări privind securitatea tehnologiei Huawei?
Afirmăm prin toate canalele, inclusiv în public, că nu doar pentru Huawei, ci pentru întreaga industrie IT&C (operatori, furnizori, diverse asociații, universități, profesori), ne-ar plăcea să avem o discuție mai transparentă și deschisă. Să vorbim despre securitate, tehnologia 5G și despre instrumentele de management care ar putea fi folosite în viitor. Din nefericire, până acum nu am primit niciun fel de invitație pentru orice tip de dezbatere deschisă. Am văzut că din industrie au apărut anumite dezbateri deschise, dar când oficialii guvernamentali realizează politici, în special în cazul acestei tehnologii noi, ne trebuie o comunicare foarte transparentă și deschisă. Dezbaterea în sine înseamnă că fiecare poate avea o opinie diferită, dar transparența este cea mai importantă. Suntem deschiși discuțiilor despre securitatea tehnologiei noastre, mai ales că avem standarde înalte în acest sens și investim constant în cercetare.
Ați înregistrat vreun progres cu propunerea unui acord non-backdoor cu autoritățile române?
Huawei este o companie privată și nu suntem controlați de niciun guvern, ci doar de către angajații noștri. Fondatorul și CEO-ul nostru, domnul Ren Zhengfei, a declarat în multiple ocazii că Huawei este dispusă să semneze un acord de tip non-backdoor cu orice guvern dispus să semneze.
Nu am fost niciodată abordați de guvernul chinez sau de alte guverne și nu vom accepta niciodată cereri de furnizare a datelor utilizatorilor. Acesta este angajamentul nostru. Dacă ne uităm la industria IT&C, niște cazuri s-au întâmplat în SUA cu ani în urmă, iar Apple a primit o cerere oficială din partea SUA pentru a deshide un backdoor pentru un anume iPhone. Apple a refuzat cererea. Ca entitate internațională Huawei își poziționează brandul la același nivel cu Apple, iar dacă ne referim la cota de piață pentru smartphones, suntem în fața Apple în cel de-al doilea trimestru din 2020.
Avem acest angajament în privința unui acord non-backdoor, am semnalizat că suntem dispuși să semnăm un asemenea acord, inclusiv în România, dar n-am primit încă niciun feedback din partea părții române.
La nivel internațional sunt anumite îngrijorări privind securitatea în cazul tehnologiei Huawei. Ați menționat într-un interviu precedent că autoritățile din alte state v-au testat produsele – codul, partea de hardware și software, fără să găsească niciun backdoor. Ați propus această variantă și autorităților române?
La nivel global avem mai multe laboratoare pentru transparență, iar unul dintre ele este localizat în Bruxelles, unde este și sediul UE. Învităm toți stakeholderii care vor să verifice codul Huawei, calitatea programelor și furnizăm detalii despre echipamentele noastre, hardware și software. Statele membre UE cum ar fi România sunt binevenite în centru și așteptăm oficialii care realizează politicile, autoritățile române pentru a vizita laboratorul din Bruxelles pentru a verifica ce doresc în legătura cu calitățile și codul software Huawei.
Au fost acuzațiile împotriva securității Huawei dovedite vreodată?
Nicio acuzație privind securitatea tehnologiei Huawei nu a fost dovedită până acum, dar din nefericire, câteodată știrile din media internațională ajung rapid la o concluzie din cauza declarațiilor unor oficiali guvernamentali din anumite țări. Anul trecut au fost știri despre un operator major care a descoperit un posibil backdoor în echipamente, dar nicio dovadă nu a apărut în public.
Astfel, cum poate Huawei să-și mențină poziția de top pe piața globală de smartphones, cum poate avea cota de piață cea mai mare la contracte comerciale pentru 5G, cum poate avea o poziție de leadership în industria IT&C în comparație cu competitorii noștri? Răspunsul este că Huawei și-a îmbunătățit operațiunile constant datorită parteneriatelor de ani de zile cu operatorii și industria. Inspecțiile din industrie au arătat deja că Huawei nu a făcut nimic greșit și ne-am luat deja angajamentul că nu vom face nimic negativ împotriva partenerilor noștri sau consumatorilor finali.
Cât de importantă este piața telecom din România pentru Huawei?
În România am început operațiunile acum aproape 20 de ani și în mod direct avem 2.200 de angajați, iar indirect am creat încă 4.000 de locuri de muncă prin subcontractorii și partenerii noștri. România este a doua țară ca număr de angajați Huawei din UE, după Germania. Din această perspectivă, vedem România ca unul dintre cei mai importanți piloni din UE. În perspectivă, ne uităm la potențialul semnificativ pentru investiții în acestă țară.
În ultimul an și jumătate am avut provocări la nivel internațional, iar pe piața din România ne-am confruntat de asemenea cu provocări. Ca CEO al companiei sunt încrezător în analiza industriei și cine vrea să afle mai multe despre Huawei este așteptat într-un mod transparent, suntem deschiși pentru discuții.
Care sunt marile beneficii pentru România dacă Huawei se implică în dezvoltarea 5G?
Tehnologia 5G Huawei aduce beneficii României. Dacă ne uităm la raportul digital UE, acolo este un indicator unde România este peste media UE și anume la conectivitate. Toate companiile private și operatorii au contribuit la obținerea acestui rezultat, inclusiv Huawei. Pe baza acestui raport, putem spune că Huawei și partenerii săi au depus eforturi pentru a contribui la dezvoltarea 2G, 3G și 4G, inclusiv conexiunile prin fibră optică și alte tipuri de rețele.
5G reprezintă un potențial mare nu doar pentru cetățeni, ci și pentru digitalizarea industriilor verticale. Suntem interesați să deschidem aceste ferestre pentru a vedea potențialul viitor, în special în aceste vremuri incerte crede că România trebuie să accepte noile tehnologii pentru un viitor luminos pentru toate industriile.
Câți angajați are Huawei România? Și aveți în plan crearea de noi locuri de muncă dacă veți participa la dezvoltarea rețelei 5G?
În prezent avem peste 2.200 de angajați și în prima jumătate a anului am mai angajat peste 300 de oameni la nivel local. În viitor, 5G va genera potențial nu doar pentru Huawei, ci și pentru companii de tip start-up, firme mari care vor să implementeze digitalizarea. După licitația pentru 5G, dacă Huawei poate menține cota de piață iar Guvernul României va menține elementele de piață liberă pentru toată lumea, suntem interesați să avem mai mulți angajați.
Sub umbrela mea se mai află și operațiunile care deservesc mai multe piețe europene din perspectiva suportului tehnic, a sistemelor e-commerce pentru smartphones, a echipelor de contabilitate. Acest lucru înseamnă că pe baza adoptării 5G la nivelul UE, sub coordonarea mea vom avea nevoie de mai mulți oameni.
În scenariul negativ, care vor fi costurile pentru România dacă nu folosește tehnologia Huawei pentru 5G?
Dacă ne referim la costuri, trebuie să avem un benchmark. În urmă cu 2 ani, Huawei a fost blocată de la vânzarea oricărui tip de echipament în SUA. Guvernul SUA a început să evalueze costurile necesare pentru îndepărtarea tuturor echipamentelor existente Huawei și chinezești din rețea. Întregul cost este evaluat la 2 miliarde de dolari. Acest benchmark poate fi aplicat la prezența noastră de aproape 20 de ani din România și putem spune că impactul direct pentru România va fi de peste 5,2 miliarde de euro. Este un cost uriaș, iar această schimbare de vendori în rețea poate dura până la 10 ani.
Dacă vorbim de impactul pe termen lung asupra digitalizării și industriilor verticale, impactul asupra PIB-ului este de 9 miliarde de euro deoarece tehnologia în sine nu va fi benefică doar pentru conexiune, ci va influența fabricile viitorului, un transport mai eficient.
Este un cost ridicat, în contextul în care UE a lansat recent un pachet de sprijin pentru economiile țărilor membre, iar impactul COVID-19 este pe termen lung. Din acest motiv, credem că orice stakeholder smart va accepta noile tehnologii. Potențiala opoziție va avea în spate un cost semnificativ, deci toată lumea ar trebui să aibă o discuție serioasă. Transparența și deschiderea vor fi mereu binevenite din partea Huawei.