Scrisoare către Georgescu de la Hodor

Publicat: 23 feb. 2025, 13:05, de Evelin Ceciu, în ALEGERI , ? cititori
Scrisoare către Georgescu de la Hodor
Călin Georgescu este vizat pe Facebook de un mesaj de la istoricul Mădălin Hodor / Foto: cotidianul.ro / digi24.ro / colaj Puterea

Domnule Georgescu, vorbiți aproape la fiecare frază despre „poporul român”. Poporul român, spuneți, v-a dat o misiune sfântă. Să deveniți președinte și din acea poziție să îl duceți pe calea prosperității și demnității. Tot ceea ce faceți are în spate poporul român. Care popor, domnule Georgescu?

Ați fost votat la alegerile din noiembrie 2024 de circa 2.140.000 de alegători. Numărul total de alegători înscriși pe listele electorale permanente este, conform datelor oficiale ale Autorității Electorale Permanente, 18.008.480.
Așadar, în noiembrie 2024, 15.868.480 de români nu v-au învestit, domnule Georgescu, cu niciun fel de misiune mesianică de a-i salva. Aș spune că poporul despre care vorbiți nu este majoritatea poporului român.
Chiar și în matematica aproximativă folosită de dumneavoastră 15 milioane este mult mai mare decât 2 milioane. Mult mai mare.
Să presupunem că cei două milioane de votanți ai dumneavoastră sunt în continuare două milioane, deși cred că cel puțin jumătate v-au votat fără să aibă nicio idee cu cine votează, iar după ce au văzut nu ar mai vota încă o dată. Dar să presupunem că cei două milioane sunt în continuare 2 milioane. Ba să presupunem că s-au înmulțit și vă vor vota.
Întrebarea este ce facem cu restul poporului, domnule Georgescu? Ce facem cu ei?
Că și ei sunt poporul român.
Ce facem cu milioane de români, care nu vor să vă voteze?
Le spunem „Marș!”?
Îi acuzăm că sunt cu Soroș?
Le confiscăm mașinile, casele și munca pentru a o împărți „poporului” dumneavoastră?
Îi amenințăm că dacă nu acceptă ideile dumneavoastră vor avea de suferit?
Ce dreptate, adevăr și lumina lui Dumnezeu este asta?
Ce demnitate, suveranitate și libertate este asta?
Amenințați pe toată lumea, prorociți răzbunarea, alimentați ura.
Vedeți dumneavoastră, domnule Georgescu, eu trăiesc în România din 1977. Am ieșit de câteva ori din țară, dar mi-am petrecut cea mai mare parte a vieții mele aici, în România. Nu am avut vilă în Austria, nici nu am stat ani de zile prin străinătate.
Eu, ca și multe alte milioane de români, am stat aici.
Ne-am văzut bunicii, întorși din război, aruncați în închisori pentru că aveau o palmă de pământ.
Ne-am văzut părinții umiliți și exploatați de un regim care spunea aceleași lucruri pe care le spuneți dumneavoastră astăzi. Suveranitate, neatârnare, neamestec în treburile interne. O minciună a unui cizmar pe care istoria ni l-a impus ca lider și de care nu am scăpat fără sânge. Au murit oameni, români, poporul, ca să scăpăm de el.
Suveranitatea lui a dus România în izolare, foame și frig.
Nu știu ce copilărie ați avut dumneavoastră, domnule Georgescu, dar eu îmi aduc aminte cum ne strângeam într-o bucătărie înghețată (pentru că eram așa de suverani, mândri și demni, încât oamenii înghețau în case și nu puteam da căldură nici creșelor și grădinițelor) și ne făceam planuri despre cum o să ne procurăm mâncare a doua zi.
Poate dumneavoastră nu ați trecut prin asta sau nu vă amintiți. Eu îmi amintesc.
Vorbiți despre demnitatea pe care o veți reda poporului român. Ce demnitate credeți că vom avea când ne vom călca în picioare pentru o portocală sau o bucată de carne la coadă? Ați stat, domnule Georgescu, vreodată la o coadă înainte de 1989?
Vă spun eu că umilință mai mare decât să te rogi să apuci și tu o pungă de gheare de pui, ca să nu te duci acasă cu sacoșa goală, când știi că ai tăi te așteaptă, nu există. Asta e România pe care ne-o propuneți?
Mulțumim, domnule Georgescu, dar nu. Nu am sacrificat trei generații ca să ne întoarcem la frig, foame și umilință.
Chemați oamenii să iasă în stradă pentru ce? Să fluture steagul Federației Ruse? Ce mândrie este asta? Ce demnitate a poporului român?
Din cauza steagului aceluia, domnule Georgescu, românii, poporul despre care pretindeți că vă pasă, trăiesc astăzi în două țări.
Cunoașteți istoria reală, domnule Georgescu? Vorbiți despre daci. Dar despre istoria recentă ce știți? Ce știți, domnule Georgescu, despre raptul Basarabiei de către prietenii dumneavoastră, despre care vorbiți toată ziua cu admirație?
Știți câți români au murit încercând să apere acele pământuri, câți au murit încercând să scape de ocupația sovietică. Câți au fost deportați? Probabil nu știți, căci nu îmi imaginez că un român poate să uite vreodată și să spună ce spuneți dumneavoastră.
Nu vrem aur monoatomic, nu vrem să ne dați dumneavoastră nimic. Nu vrem să ne îmbogățim peste noapte luând din munca altora. Suntem perfect capabili să muncim, să ne întreținem familiile și fără să furăm de la cei care au mai mult decât noi. Nu credem că vom vinde apă.
Sunt multe lucruri pe care aș vrea să vi le spun, domnule Georgescu, și sunt sigur că poporul român v-ar spune și altele. Spuneți că nu aveți alt scop decât fericirea poporului român. Atunci lăsați-ne, domnule Georgescu. Vedeți-vă de viața dumneavoastră.
Nu avem nevoie să ne salveze nimeni, nu am cerut un Mesia. Ne-am descurcat până acum, ne vom descurca și pe mai departe.
Nu vrem să ne întoarcem la cozi, la frig și la două ore de curent electric.
Nu vrem să ne urâm între noi.
Nu mai vrem izolare și viața aceea de șobolan.
Se semnează,
Noi, poporul român.
Nota redacției: Mădălin Hodor este istoric și cercetător. A absolvit în 1999 Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și studii postuniversitare cu specializarea în istorie medievală universală. Din anul 2000 este funcționar al Direcției Investigații a Consiliului Național pentru Studierea Arhivei Securității (CNSAS).