Georgia: Victoria partidului pro-rus. Speranțele europene s-au stins. Președintele CE cere anchetă. Viktor Orban felicită câștigătorii
Victoria anunțată duminică, 27 octombrie, a partidului de guvernământ din Georgia la alegerile parlamentare îndepărtează această țară caucaziană de aderarea la Uniunea Europeană și o apropie de Moscova. Opoziția pro-occidentală a numit aceste alegeri ca fiind „alegeri furate”.
Visul Georgian a câștigat 54,08% din voturi, față de 37,58% pentru coaliția pro-europeană, potrivit numărării efectuate în peste 99% din circumscripții.
Votul din Georgia a fost „plin de inegalități, presiuni și tensiuni”, au estimat, duminică, observatorii de la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).
Partidul de guvernământ a beneficiat de „numeroase avantaje”, în special financiare. Au existat cazuri de cumpărare de voturi, încălcări ale „secretului votului”, au enumerat observatorii de la OSCE, într-un comunicat de presă.
La rândul lor, observatorii din Parlamentul European au indicat că au fost martori la cazuri de „încălcare a regulilor buletinului de vot” și „atacuri fizice” împotriva observatorilor.
Președintele CE cere anchetă
Charles Michel, președintele Consiliului European, a cerut duminică autorităților electorale din Georgia să „investigheze neregularitățile” din alegerile legislative. „Facem apel la Comisia Electorală Centrală și la alte autorități relevante să își îndeplinească datoria și să investigheze și să se pronunțe prompt, transparent și independent cu privire la neregulile electorale și acuzațiile referitoare la acestea”, a scris Charles Michel pe X, raportând o evaluare preliminară efectuată de către observatorii internaționali de alegeri. „Aceste presupuse nereguli trebuie clarificate și abordate serios”, a adăugat el.
Apel la demonstrații. Război hibrid rusesc, împotriva poporului georgian
Opoziția din Georgia cheamă alegătorii să se mobilizeze. Președintele Salomé Zourabichvili a denunțat o „falsificare totală” a alegerilor legislative și a cerut demonstrații, luni, 28 octombrie a.c., împotriva rezultatului acestor alegeri.
„Suntem martori și victime ale unei operațiuni speciale rusești, o formă modernă de război hibrid împotriva poporului georgian”, a spus Salomé Zourabichvili.
Anterior, fostul președinte Mihail Saakașvili, acum închis și foarte critic la adresa guvernului, a cerut și el „demonstrații masive” pentru a „a arăta lumii că luptăm pentru libertate”.
„Nu recunoaștem rezultatele distorsionate ale alegerilor furate”, declarase deja Tina Bokoutchava, șefa Mișcării Naționale Unite (MNU), unul dintre cele patru partide din coaliție.
Speranțele europene s-au stins
Guvernul ar trebui să aibă 91 de locuri din 150 în Parlament. O majoritate suficientă pentru a guverna, dar sub pragul de trei sferturi pe care dorea să-l obțină pentru a modifica Constituția.
Georgia intră „într-o perioadă de instabilitate”, spune analistul Gela Vasadze de la Centrul de analiză strategică pentru Georgia, spunând că speranțele europene ale țării „au dispărut”.
Viktor Orban a salutat victoria „covârșitoare” a partidului de guvernământ
Bruxelles a avertizat că șansele Georgiei de a intra în UE vor depinde de aceste alegeri organizate în fosta republică sovietică din Caucaz care are aproximativ patru milioane de locuitori.
Primul lider străin care a reacționat sâmbătă, premierul ungar Viktor Orban, singurul lider al UE care a rămas aproape de Moscova, a salutat victoria „covârșitoare” a partidului de guvernământ și și-a anunțat luni vizita în Georgia.