Georgică și Crin – la o jumătate de șosetă distanță: sondajul ARA din 23 aprilie 2025

Publicat: 23 apr. 2025, 22:04, de Radu Caranfil, în POLITICĂ , ? cititori
Georgică și Crin – la o jumătate de șosetă distanță: sondajul ARA din 23 aprilie 2025

Două procente gemene, o luptă de orgolii și o campanie care sfârâie ca micii la miting. Curg sondajele. Un singur lucru e clar. Pe Georgică nu-l mișcă nimeni și nimic din postura de pole-position pentru calificarea în turul 2. Cultiștii lui Kremlinuș vor răzbunare cu orice preț. Suveraniștii camuflați de pe la PSD sunt și ei cu mâna pe pistolul electoral. Crin, totuși, a venit puternic din urmă.

E oficial: România și-a comprimat destinul electoral în jumătate de procent. Conform ultimului sondaj ARA publicat azi, 23 aprilie, George Simion conduce cu 26,5%, iar Crin Antonescu îl urmărește suflându-i în ceafă cu 26%. E genul de diferență care nu mai încape într-un pachet de gumă, dar care poate schimba totul.

Pe locul trei, prăbușindu-se elegant din postura de fost favorit, se zbate Nicușor Dan19,5%, în scădere evidentă, dar încă relevant. Iar în culise, Ponta și Lasconi își rotesc ambițiile într-un ring cu public din ce în ce mai obosit de figurile reciclate și entuziasmele de duminică seara.

George Simion: tupeul înaripat

Simion e sus. În mod real. Nu doar în sondaje, ci și în agresivitatea mesajului, în expunere, în disponibilitatea de a țopăi pe TikTok, de a coborî în șanț cu cetățeanul nervos și de a urla lozinci ca un megafon cu baterie infinită.

26,5% pentru un lider cu zero experiență administrativă, dar cu maximă pricepere la galvanizat frustrările – e mult. E teribil de mult. E ceea ce arată că electoratul e rupt între „lasă-mă cu teoriile” și „dă-mi pe față ce mă doare”. Iar Simion… oferă exact acest tip de răspuns: nefiltrat, pe scurt și cu o doză de furie ”patriotică” înflorită pe buze.

Crin Antonescu: revenirea clasicului în era haosului

Crin a urcat bine. 26%. Atât are omul care a fost uitat și readus la suprafață ca o sticlă de vin vechi. Crin nu strigă, nu se filmează în beci, nu poartă hanorac cu steagul pe mânecă. Dar tocmai de aceea revine. Urcă. Electoratul cu răni vechi și cu gust pentru ironie elegantă îl redescoperă. Omul care a tăcut zece ani revine cu un discurs inteligent și așezat. Și… prinde.

Crin joacă rolul ultimului domn într-o curte a mironosițelor politice și a gladiatorilor cu microfonul în sânge. A fost uitat, e din nou pe val. Și valul îl duce periculos de aproape de balotaj.

Nicușor Dan: matematică pe minus

De la „tehnocratul viitorului” la „poate prind locul trei”, Nicușor Dan e exemplul clasic de cădere în slow-motion. Cu 19,5%, pierde aerul de „candidat inevitabil” și intră în zona „ok, dar ce mai vrea, concret?”. N-a reușit să-și întărească profilul emoțional și, în timp ce ceilalți urlau sau mimau emoția, el… făcea Excel.

Într-o campanie trăită visceral, ariditatea e riscantă. Chiar dacă ești bun. Chiar dacă ești corect. Electoratul român vrea azi emoție – reală sau simulată – nu doar calcule de inginer.

Panta ”glorioasă” a conservei expirate: Victoraș

Cum spuneam, nu de mult, face pași pe orice covoraș. Are 11%. Și se învârte. Pe platouri, pe rețele, pe la prieteni. Victor Ponta, băiatul etern al sistemului, nu renunță. Și nici nu inovează. Joacă aceeași piesă – „sunt singurul care le-a făcut pe toate” – dar acum spectatorii se uită și la noile numere din program.

Publicul îl recunoaște. Dar recunoașterea nu înseamnă vot. Și 11% e cam cât obții dacă publicul vrea să râdă puțin, dar nu te mai ia acasă.

Lenuța: prezența care rămâne absență

10%. Elena Lasconi e acolo. Nu se prăbușește. Nu explodează. Dar nici nu rupe cerul. Are publicul ei: modern, urban, ceva femei, ceva middle-class eco-bine-intenționat. Poate părea puțin, dar în alegeri strânse, 10% e aur curat. Mai ales pentru cei care visează să o atragă în turul doi.

Final cu scorțișoară: duelul jumătății de procent

Să nu ne lăsăm păcăliți de cifrele cuminți. Calculele sunt influențate foarte puternic de oportunism. Între Simion și Crin e război total. O luptă de viziuni, stiluri și voci. Unul țipă, altul șoptește. Unul se vrea erou, altul – garantul normalității.

Și dacă te întrebi ce contează mai mult în România lui 2025 – volumul sau vocabularul, faptul sau figura – răspunsul va veni cu 0,5% mai târziu. 

Sondajul a fost realizat în perioada 15-19 aprilie pe un eșantion de 1.107 persoane de peste 18 ani. Participanții au fost aleși aleatoriu, prin metoda Random Digit Dialing (RDD), iar colectarea datelor s-a făcut prin metoda CATI (intervievatorul folosește un computer pentru a citi întrebările și a înregistra răspunsurile). Marja maximă de eroare este de +/-3%.