Germania continua să aibă un potential slab de creștere economică. PIB-ul va scădea cu 0,1%, în 2024
În prognoza sa de toamnă, Institutul Ifo, unul dintre cele mai importante institute de cercetare economică din Germania, menține tendința slabă de creștere economică, începută în urmă cu doi ani.
,,Deși au fost unele semne de revigorare la începutul anului, economia s-a contractat din nou în al doilea trimestru, iar creșterea economică nu se va întoarce la cotele de dinaintea pandemiei într-un viitor apropiat. Decarbonizarea, digitalizarea, schimbările demografice și competiția tot mai puternică făcuta de companiile din China au declanșat procese de ajustare structurală, care diminuează perspectivele de creștere ale economiei germane”, arată datele institutului, remise, luni redacției, de AKH (Camera de Comerț și Industrie Româno – Germană.
Efectele acestor schimbări structurale și declinul economic se văd în special în domeniul industriei prelucrătoare și afectează în principal producătorii de bunuri de capital și industriile mari consumatoare de energie. Acestea sunt mai puțin competitive din cauza prețurilor mari la energie, a concurenței crescânde făcute de produsele industriale de înaltă calitate din China, din cauza slăbirii industriei globale, a lipsei comenzilor, a investițiilor puține, subliniază experții Ifo.
Deși consumul privat putea susține economia în prima parte a anului, revigorarea așteptată nu s-a materializat, în ciuda creșterii puternice a venitului real. Populația a preferat să economisească în loc să consume, astfel că rata economiilor a crescut timp de patru trimestre la rând și rămâne peste nivelul său pe termen lung. Inflația mai scăzută sprijină, de asemenea, puterea de cumpărare a gospodăriilor private.
Potrivit raportului, este probabil ca procesele de ajustare structurală să continue, iar economia își va reveni lent. În total, produsul intern brut va scădea probabil cu 0,1% în 2024 și va crește apoi cu 0,8% și, respectiv, 1,3% în următorii doi ani.
Ifo face și o radiografie a contextului internațional
În timp ce economia foarte robustă din SUA își pierde din avânt, problemele structurale din China frânează ceva mai mult decât înainte creșterea economică globală. În același timp, economia din Europa este din nou în creștere după o lungă perioadă de stagnare. În zona euro, produsul intern brut a crescut simțitor, cu ¼% atât în primul, cât și în al doilea trimestru, după un an și jumătate de aproape stagnare.
Este probabil ca economia mondială să înregistreze doar o creștere moderată, susținută în principal de sectorul serviciilor și de consum. Pentru SUA nu se întrevede o consolidate a tendințelor de recesiune , investițiile rămânând pe o tendință ascendentă. Creșterea în UE și Marea Britanie va fi probabil ceva mai puternică, în timp ce tendința în SUA și China va fi una de încetinire. Rămân ca riscuri globale tensiunile geopolitice, conflictele comerciale potențiale și turbulențe de pe piețele financiare.