Germania: Gigantul BASF amenințat de criza gazului rusesc
Germania este unul dintre cei mai mari importatori de gaz rusesc. Industria consumă 30% din gazul folosit în Germania. În sud-vestul Germaniei, la Ludwigshafen, turbinele de la BASF funcționează în continuare la capacitate. Gigantul industriei chimice, bazat pe gazul din Siberia, afișează o oarecare stare de liniște în ciuda amenințărilor, transmite RFI.
Corespondentul RFI la Berlin precizează că BASF face parte din categoria companiilor afectate în mod particular de incertitudinile legate de livrările de gaz rusesc. Gigantul BASF are o cifră de afaceri 78 de miliarde de euro și 7,8 miliarde de euro reprezintă profitul obținut anul trecut.
Dar odată cu invazia Ucrainei, profitul net a scăzut cu 30% în primul trimestru. BASF este în totalitate dependent de livrările de gaz rusesc, așa cum explică Thierry Bros, expert în energie, profesor la Sciences-Po Paris, citat de RFI.
Este o dependență istorică, deoarece BASF a fondat cu Gazprom o filială în Germania și această filială a fost ”win-win”, adică ea a cumpărat gaz rusesc la preț mare doar pentru chimie, deoarece chimia are nevoie de mai mult gaz. Pe de altă parte, ea ajuta Gazprom în sectorul tehonologiilor complexe. Și germanii au o tehnologie bazată pe produse BASF pentru a extragerea acestui gaz, explică Thierry Bros.
Scenariu de coșmar
Deocamdată, livrările de gaz continuă. Dar la sfârșitul lunii mai, Sihischa Horvat, unul din șefi BASF, a formulat un scenariu dramatic. În caz de stopare a livrărilor de gaz, anumite tipuri de precursori chimici nu vor mai intra în circuitul de producție, vorbim despre substanțe chimice pentru medicamente, alimente, automobile, toate acestea ar dispărea. Asta înseamnă că produsele finale ar dispărea și este vorba de numeroase produse, avertizează acesta.
Este un scenariu de coșmar pentru Germania. Deoarece dincolo de BASF, segmente întregi ale industriei ar fi amenințate. În cazul sistării complete a livrărilor de gaz rusesc, PIB-ul s-ar reduce cu 12,7% și 5,5 milioane de salariați ar fi afectați, potrivit unui studiu publicat de Institutul Prognos.