Germania îşi închide sâmbătă ultimele trei centrale nucleare
Într-o perioadă în care multe țări occidentale intensifică dezvoltarea investiţiilor în energia nucleară în contextul crizei energetice cauzată de războiul din Ucraina., cea mai mare economie europeană, Germania, îşi va închide sâmbătă ultimele sale trei centrale nucleare (Neckarwestheim, Isar 2 şI Emsland).
Decizia survine după ce fostul cancelar Angela Merkel, a statuat în 2011, urmare a dezastrului produs la centrala nucleară Fukushima din Japonia, să se renunţe la energie nucleară deoarece riscurile energiei nucleare nu pot fi controlate în siguranță.
Cu toate acestea, invazia Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, care a aruncat Germania într-o criză energetică fără precedent, a răsturnat planurile de închidere a ultimelor trei centrale nucleare la 31 decembrie 2022. Guvernul cancelarului Olaf Scholz, care face parte din aripa verzilor – antinucleari, a fost de acord să prelungească durata de viață a respectivelor centralele nucleare până pe 15 aprilie a.c.
De subliniat că în perioada 2003 – 2021 Germania a închis 16 reactoare nucleare, însă s-a axat pe producţia de energie din surse regenerabile şi din exploatarea cărbunelui. Cele trei centrale nucleare care urmeazã a se închide sâmbătă au furnizat anul trecut doar 6% din necesarul de energie al Germaniei, în contextul în care la nivel naţional 46% din energie necesară a fost produsă din surse regenerabile.
Însă, în contextul prețurilor mari la energie şi al ritmului lent de progres în ceea ce privește dezvoltarea de resurse regenerabile de energie necesare pentru ca Germania să-și atingă propriile obiective, decizia guvernului de la Bonn de a închide ultimele centrale nucleare a nemulţumit populaţia. Astfel, pentru a păstra un nivel rezonabil al preţului energiei livrată populaţiei şi companiilor, s-a decis menţinerea în activitate a centralelor pe cărbune până în 2038, ca urmare a faptului că o treime din producția germană de electricitate este produsă pe cărbune. Totuşi pentru a renunţa la cărbune şi pentru a suplini producţia de energie ca urmare a închiderii centralelor nucleare, Germania a decis ca din acest an să-şi să dubleze rata de instalare a echipamente fotovoltaice şi să amplaseze Zilnic patru până la cinci turbine eoliene în următorii câțiva ani. Doar anul trecut, în Germania au fost instalate 551 de noi centrale eoliene.