Germanii se tem de implementarea euro digital, în țările UE, din 2026

Publicat: 18 aug. 2024, 08:07, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
Germanii se tem de implementarea euro digital, în țările UE, din 2026

Un sondaj realizat în rândul consumatorilor germani de servicii financiare arată că mai mult de jumătate din cetățenii Germaniei sunt reticenți și se tem de efectele introducerii monedei virtuale euro, în țările Uniunii Europene.

Moneda virtuală ar putea intra în circulație din 2026, potrivit unui anunț făcut de Banca Centrală Europeană (BCE).

Banca Centrală Europeană (BCE) se află în faza preliminară de pregătire a digitalizării monedei euro.

Germania, motorul economiei europene, nu a primit cu satisfacție anunțul oficialilor BCE privind implementarea banilor virtuali.

Un sondaj relizat cu privire la acceptarea euro digital arată că mai mult de jumătate dintre cei peste 60 de milione de cetățeni din Germania nu pot concepe existența unei monede euro digitale. Reticența germanilor de a se adapta noilor schimbări valutare propuse de BCE are fundamente istorice.

Teama că nu ar putea avea control asupra finanțelor proprii este adânc înrădăcinată în mentalul colectiv.

„Preferință numerarului în detrimentul altor forme de plată reflectă nivelul de cultură financiară al germanilor”, declară preşedintele Băncii Federale a Germaniei, Joachim Nagel.

Potrivit calendarului înaintat de economiștii din cadrul BCE, în noiembrie anul viitor ar putea apărea primele emisiuni de euro digital, ca din 2026 să intre în circulație.

Oficialii BCE susțin că securitatea și confidențialitatea datelor personale este garantată printr-un sistem complex de criptare, iar astfel utilizatorii sunt protejați contra tentativelor de fraudă.

„Ne imaginăm un euro digital ca o formă virtuală de numerar, care poate fi utilizat pentru toate plățile electronice. Numerarul fizic nu va dispărea pentru ca nimeni să nu fie depășit de noua tehnologie”, a precizat președintele BCE, Christine Lagarde.

Criticii noului program valutar susțin că monedă digitală ar putea face Germania dependentă de tehnologie și vulnerabilă în fața atacurilor cibernetice, cu toate măsurile de securitate promise de Banca Centrală Europeană, relatează Bloomberg.

Nu doar germanii preferă numerarul. Țări precum Austria, Slovacia sau Malta folosesc banii lichizi ca formă de plată mai mult decât utilizează cardul.

La polul opus se află Olanda, care preferă soluțiile digitale și plățile fizice cu bani au devenit o raritate.