Gerul năprasnic îi îngheață, la propriu, pe români. Ce surprize vor avea la facturi după valul de aer rece

Publicat: 18 feb. 2025, 10:18, de Corina Oprea, în ACTUALITATE , ? cititori
Gerul năprasnic îi îngheață, la propriu, pe români. Ce surprize vor avea la facturi după valul de aer rece

România traversează o perioadă de vreme extrem de rece, fiind sub avertizare de cod galben de ninsori și ger până pe 18 februarie, conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM). În unele zone, temperaturile vor coborî chiar până la -10 grade Celsius, iar în regiunile montane se vor înregistra valori și mai scăzute, de -16 grade Celsius.

În acest context, mulți români sunt îngrijorați că următoarele facturi la energie și gaze vor exploda, având în vedere creșterea inevitabilă a consumului. Specialiștii confirmă că această îngrijorare este justificată, mai ales pentru cei care depind de gaz pentru încălzire.

De ce vor crește următoarele facturi la energie

Analistul economic Aurelian Dochia explică faptul că un consum mai mare înseamnă, inevitabil, costuri mai mari. În această perioadă de ger, consumul de energie termică și gaze va crește semnificativ, în unele cazuri chiar și de două ori față de nivelul obișnuit.

Situația este diferită pentru cei care folosesc lemne pentru încălzire, deoarece aceștia și-au achiziționat deja proviziile necesare pentru iarnă. Factura acestora nu se modifică decât în cazul în care sunt nevoiți să cumpere lemne suplimentare. Însă pentru cei care depind exclusiv de gaze, impactul va fi vizibil, deoarece orice creștere a consumului se va reflecta în sumele pe care trebuie să le achite.

„Fără îndoială că vor crește facturile, tocmai pentru că factura vine pe consum și consumul, în vremea asta, este fără îndoială mult mai mare plus că s-ar putea să fie și de două ori mai mare, depinde de ce condiții are fiecare.Sigur că asta este valabil doar la persoanele care se încălzesc cu încălzirea pe gaze.

Cei care sunt pe lemne, de exemplu, nu au o situație deosebită pentru că au cumpărat deja și aceleași lemne pe care le-au avut pregătite pentru toată iarna, vor fi arse în some în săptămânile următoare. Doar dacă nu se întâmplă să-și fi terminat rezervele și să fie necesar să cumpere altele.

Însă, în primul rând, vor fi afectați cei care sunt dependenți de gaze pentru că aici se cunoaște consumul mult mai mare sau poate chiar dublu care are loc în zilele acestea, va avea un impact semnificativ asupra facturii”, a declarat analistul economic pentru wowbiz.ro.

Crește și prețul gazelor? Ce spune Guvernul

Un alt motiv de îngrijorare pentru români este posibilitatea ca prețurile la gaze și energie electrică să crească odată cu acest val de frig. Cu toate acestea, specialiștii exclud această variantă pe termen scurt.

Aurelian Dochia a precizat că, din fericire, prețurile la energie sunt plafonate până la 1 aprilie 2025, ceea ce înseamnă că tarifele nu vor crește din cauza cererii ridicate din această perioadă. Mai mult, Guvernul ia în calcul prelungirea acestei măsuri și după aprilie 2025, astfel încât populația să fie protejată în continuare de eventualele fluctuații ale pieței.

Chiar dacă tarifele rămân neschimbate, facturile vor fi mai mari tocmai din cauza consumului crescut. Cu alte cuvinte, oamenii nu vor plăti mai mult pe kWh sau pe metrul cub de gaz, dar pentru că utilizează mai multă energie pentru încălzire, costurile finale vor fi semnificativ mai mari.

„Nu, creșterile de prețuri sunt excluse pentru că există o prevedere care plafonează prețurile până în aprilie și nu se va știe ce se va întâmpla apoi. În Guvern se discută deja să se prelungească plafonările acestea de prețuri.Deci, deocamdată, din punctul de vedere al prețurilor nu cred că există niciun pericol. Totuși, consumul fiind mai mare, fără îndoială că facturile se vede că sunt mai mari”, a mai adăugat Aurelian Dochia, pentru sursa menționată.