Gest de „bun simț” din partea șefului Jandarmeriei: Erau mai multe ore suplimentare, dar le-a limitat
Șeful Jandarmeriei Române, Bogdan Enescu, acuzat că și-ar fi aprobat singur efectuarea și plata a aproape 900 de ore suplimentare fără acordul șefului ierarhic superior, spune că ar fi vorba despre „o informație care nu are niciun temei real și adevărul va ieși la iveală”.
„Este o informaţie care nu are niciun temei real şi adevărul va ieşi la iveală. Vă spun, aşa, cu titlu informativ un singur amănunt. Într-o singură lună, pe timpul stării de urgenţă, în care activitatea mea s-a desfăşurat în exclusivitate din punct de vedere profesional majoritatea timpului, au fost luate în evidenţă 153 de ore suplimentare, acesta este cel mai mare număr de ore suplimentare. Iar tot un aspect tehnic este faptul că orele suplimentare plătite, pentru că sunt două elemente tehnice aici, timpul petrecut la serviciu, efectiv, evidenţa care există cu privire la acest aspect şi orele suplimentare plătite care se încadrează în plafonul prevăzut de lege, fără nicio depăşire”, a declarat Enescu, într-o intervenţie la Digi24
Bogdan Enescu a limitat orele suplimenare „din bun simț”
Bogdan Enescu a declarat că acele ore suplimentare au fost luate în timpul lunii martie, în timpul stării de urgență și a precizat că „în niciun caz nu reflectă realitatea”, fiindcă „în timpul petrecut la serviciu și în exercitarea atribuțiilor a fost mai mare”, dar a considerat să le limiteze din bun-simț.
„Plafonul legal prevăut de lege este de 360 de ore pe an. (…)Aceste ore suplimentare au fost în timpul lunii martie, atunci când a fost instituită starea de urgență și nu reflectă realitatea pentru că timpul petrecut la serviciu și exercitarea atribuților de funcționare este mai mare, însă am considerat ca o limitare de bun simț și fără să forțez nota în acest sens m-am rezumat la această evidență, însă insist sunt aspect tehnice. (…)Datorită situației operative cu care ne-am confruntat în timpul stării de urgență, în timpul stării de alertă, dar și în prezent, volumul de muncă care revin unei persoane care ocupă temporar această funcție sunt mult mai mari și mult mai acaparante al timpului, decât programul normal de lucru de 8 ore. Este exclus ca această situație pe care o prezentați să se datoreze unei acțiuni a subsemnatului, întrucât evidența orelor suplimentare, plata lor și respectarea procedurii lor revin unor structure din cadrul unității asupra cărora eu nu am nicio influență”.