Gheorghiță: Persoanele vaccinate respectă și celelalte măsuri de protecție, cele nevaccinate au un comportament la risc
Șeful Comitetului de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, susține că teza potrivit căreia persoanele vaccinate le îmbolnăvesc pe cele nevaccinate este inexactă incorectă, un argument fiind că cei care se vaccinează respectă și celelalte reguli de protecție pe când cei nevaccinați nu o fac.
„Se transmit mesaje incorecte și inexacte că persoanele vaccinate îmbolnăvesc persoane nevaccinate. Eu pot să vă spun că din punct de vedere comportamental, persoanele vaccinate sunt persoane care respectă și celelalte măsuri de prevenție, sunt persoane extrem de atente la riscul de infecție și, în principiu, se corelează cu respectarea atât a măsurilor nefarmaceutice. De asemenea, faptul că vedem peste 80% dintre persoanele diagnosticate ca fiind nevaccinate cred că se traduce ca printr-un comportament la risc și anume o percepție redusă a riscului de infectare. Fiecare persoană își evaluează singură propriul risc, pornind de la contextul și membrii din familie, dacă au persoane vulnerabile în familie. Tendința e să subevaluăm acest risc de îmbolnăvire”, a declarat marți Valeriu Gheorghiță.
El a insistat că pentru a opri transmiterea COVID este nevoie atât de vaccinare, cât și de respectarea măsurilor de protecție, respectiv purtarea măștii, păstrarea distanței și igiena.
„Înseamnă, pe românește, că din 10 persoane vaccinate cu schemă completă 7 dintre ele nu se vor infecta, chiar dacă stau într-o populație unde există risc de expunere la infecție. 3 se vor infecta. Dacă acele 3 persoane la rândul lor vor intra în contact cu persoane vaccinate, practic marea parte a persoanelor vaccinate expuse nu se vor infecta. Când într-o astfel de populație mai implementăm și celelalte măsuri cum ar fi masca de protecție, evident că riscul de transmitere scade foarte mult”, a precizat Gheorghiță.
El a mai spus că în perioada următoare creşterea cazurilor de infecţie cu SARS-CoV-2 se va menţine .
„Din păcate, astăzi, avem peste 3.900 de cazuri raportate de infecţii cu SARS-CoV-2, în condiţiile în care vorbim de o rată de pozitivare a testelor de 8,2%. În ziua precedentă, am avut de două ori mai puţine cazuri cu aceeaşi rată de pozitivare, ceea ce mă face să cred că, în perioada următoare, creşterea cazurilor se va menţine. Nu se întrevede o posibilitate de stagnare a creşterii numărului de cazuri. De altfel, situaţia este explicată, în primul rând, de faptul că varianta Delta a devenit dominantă, inclusiv în România. De asemenea, unul din doi români nu are niciun fel de protecţie faţă de această boală, în sensul că nici nu au fost vaccinaţi şi nu au trecut prin boală. Din acest punct de vedere, chiar în marile aglomerări urbane, unde rata de imunizare colectivă, fie prin boală, fie prin vaccinare, este de peste 50% şi chiar peste 60%, totuşi vorbim de 40%, care se traduce în valoare absolută la sute de mii de persoane, care nu au niciun fel de protecţie în faţa infecţiei cu SARS-CoV-2”, a spus medicul militar Valeriu Gheorghiţă.