Scurtarea săptămânii de lucru în România, „o idee proastă”?
Introducerea săptămânii de lucru de patru zile în România reprezintă un proiect de lege depus de parlamentari PNL și USR.
Mai mulți parlamentari au inițiat un proiect de lege care introduce și în România săptămâna de lucru de 4 zile, pentru ca angajații să beneficieze de un weekend de trei zile. Proiectul a fost înregistrat în data de 3 martie și modifică Legea nr.53/2003 – Codul Muncii. Este semnat atât de senatori, cât și de deputați ai PNL și USR, inițiator principal fiind senatorul PNL Daniel Fenechiu.
Proiectul propune o durată a timpului de lucru și de 10 ore pe zi, cu respectarea a 40 de ore pe săptămână, astfel încât angajații să lucreze doar 4 zile pe săptămână și să aibă un weekend de trei zile.
„Introducerea săptămânii de lucru de patru zile în România este o idee proastă”, a spus la RFI Petru Dandea, secretar general la Cartel Alfa, care a comentat proiectul de lege.
A fost un program pentru care organizațiile sindicale au luptat
Pe larg, Petru Dandea a spus că propunerea i se pare a fi o idee proastă „pentru că programul de 8 ore de muncă pe zi a fost un program pentru care organizațiile sindicale au luptat, uneori colegi de-ai noștri chiar pierzându-și viața, pentru ca el să fie acceptat la nivelul economiei de tip capitalist. Programul de 8 ore a fost în final și legiferat, ca să spunem așa, prin Convenția Timpului de Lucru a Organizației Internaționale a Muncii
Aceste 8 ore nu sunt o întâmplare, ci reprezintă o treime din durata efectivă a unei zile, în condițiile în care și specialiștii în domeniul muncii, dar și medicii spun că această proporție de o treime dedicată lucrului este una optimă, pentru că celelalte două treimi ale zilei se presupune că sunt în principal o treime acordată activităților din familie și o treime odihnă necesară recuperării inclusiv a forței de muncă”.
În opinia liderului sindical, ”dacă lucrezi câte 10 ore pe zi, adică practic două ore în plus în fiecare din cele patru zile ale săptămânii, în prezent acestea ar însemna ore suplimentare și OIM chiar recomandă angajatorilor să nu abuzeze de numărul orelor suplimentare, tocmai pentru a nu produce o scădere calitativă semnificativă a sănătății salariatului și implicit a capacității lui de muncă”.
În prezent, Codul Muncii prevede că, pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă, durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână. Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus, potrivit legislației actuale.
Ce susțin inițiatorii proiectului
În prezent, Codul Muncii prevede că, pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă, durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână. Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus, potrivit legislației actuale.
Inițiatorii proiectului de lege afirmă că măsura va susține productivitatea muncii, tinerilor absolvenţi de studii superioare, precum şi persoanelor între 25- 40 ani, care sunt extrem de adaptabile, o să le fie mai uşor să se integreze la acest program, în timp ce persoanele cu familii (1-2 copiii) de peste 30 de ani vor accepta această transformare ca pe un impuls pentru petrecerea timpului liber pentru o perioadă mai îndelungată alături de cei dragi.