Ghid pentru cumpărarea unui teren: 7 sfaturi de top

Publicat: 17 nov. 2022, 13:01, de Puterea.ro, în Advertoriale , ? cititori
Ghid pentru cumpărarea unui teren: 7 sfaturi de top

Cumpărarea unui teren poate fi la fel de complicată precum achiziționarea unei case deja construite. Și, deși există câteva aspecte particulare, cumpărarea de terenuri este, în general, mai simplă decât cea de proprietăți. De asemenea, poate fi, potențial, la fel de profitabilă. Dacă ești la prima achiziție de terenuri, procesul de cumpărare a parcelei potrivite poate fi o sarcină destul de descurajantă. Venim în ajutorul tău cu aceste 7 sfaturi despre ce trebuie să iei în considerare atunci când cauți un teren de vanzare.

 

1. Fii clar cu privire la motivul pentru care cumperi terenul

 

Poate că vezi terenul ca pe o investiție mai bună decât acțiunile sau alte active. Poate dorești un teren pentru a-ți construi propria casă sau poate vrei să devii un mic fermier. Cu siguranță, trebuie să ai un plan pe termen lung pentru teren, deoarece acesta va determina ce și unde să cumperi.

 

2. Concentrează-te pe zonele cu potențial de creștere

 

Sintagma „locație, locație, locație” se aplică atât terenurilor, cât și proprietăților. Fii atent la zonele care urmează să beneficieze de o infrastructură îmbunătățită, cum ar fi legăturile de transport. Nu uita că prețul este influențat în mare măsură de locație. Dacă nu cunoști personal zona pe care o cauți, petrece timp pentru a o descoperi, pentru a vedea dacă într-adevăr îndeplinește criteriile tale.

 

3. Stabilește dacă vei avea nevoie de autorizație de construire pe terenul respectiv

 

Unele terenuri sunt vândute cu autorizație de construire deja acordată, deși adesea este vorba doar de o autorizație „de principiu”, deci va trebui să clarifici ultimele detalii cu autoritățile de planificare. Fii atent la clauzele restrictive sau la alte restricții legale privind libertatea de manevră. Pe scurt, aspectele legate de planificare sunt atât de strâns legate de decizia ta de a cumpăra terenul, încât este vital să consulți un avocat cu experiență în acest domeniu special.

 

4. Asigură-te că terenul este expertizat corespunzător

 

Un teren gol poate să nu pară că are nevoie de o verificare de către un topograf autorizat. Dar există potențiale piedici ascunse în cazul achizițiilor de terenuri, de la limite și drepturi de trecere până la riscuri de inundații și linii electrice aeriene. Întotdeauna este mai bine să fii în siguranță și să soliciți consiliere profesională.

 

5. Verifică de două ori unde începe și unde se termină parcela ta de teren

 

Accesul la teren poate fi uneori mai problematic decât pare. Trebuie să te ferești de terenurile care sunt separate de străzile publice prin terenurile altor vecini, sau care au căi de acces prea înguste.

 

6. Tratează întotdeauna achiziția de terenuri ca pe o investiție pe termen lung

 

Este puțin probabil să obții un profit rapid pe un teren în climatul actual, așa că este rezonabil să joci pe termen lung și să încerci să judeci momentul optim pentru a dezvolta terenul sau pentru a-l vinde.

 

7. Identifică agenții potriviți care te pot ajuta în procesul de căutare

 

Un agent bun va dori să înțeleagă circumstanțele și nevoile clientului, astfel încât vei putea întotdeauna să tratezi față în față cu acesta și să pui orice întrebare pe care o ai pe parcursul procesului de căutare și cumpărare.

 

Cumpărarea de terenuri va fi probabil un pic nefamiliară la început și te poate scoate din zona de confort. Dar, cu temele făcute, fără să te descurajezi, poți găsi parcela potrivită pentru tine și nevoile tale.

 

Sursă foto: Unsplash