Giardioza, infecția cu circa 200 de milioane de cazuri anual

Publicat: 10 iul. 2024, 23:30, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Giardioza, infecția cu circa 200 de milioane de cazuri anual
giardia infecție simptome

Giardioza este o infecție subestimată, deși oficial, anual, la nivel global, sunt raportate  circa 200 de milioane de cazuri, dintre care 500.000 sunt fatale.

Giardioza este o infecție gastrointestinală, care se răspândește foarte rapid. Este mai frecventă la copii, în cazul cărora și riscul de apariție a unor complicații serioase este mai mare.

Întrucât se manifestă prin diaree asociată cu deshidratare puternică, medicii recomandă părinților să-i supravegheze pe cei mici pentru a evita complicațiile.

Această infecție este provocată de un mic parazit numit Giardia lamblia, care poate să cauzeze decesul, mai ales în cazul copiilor mici.

Principala cale de transmitere este cea fecal-orală. Chisturile de Giardia sunt prezente în fecalele persoanelor sau ale animalelor infectate.

Parazitul poate fi luat în principal prin apă sau alimente contaminate cu fecale ce conțin chisturi parazitare. Dar și prin introducerea în gură a mâinilor murdare contaminate, prin obiecte sau de pe suprafețe contaminate. Parazitul poate fi transmis și prin contact sexual, în special sex anal și oral neprotejat.

Pentru a preveni transmiterea giardiozei, este important ca, în drumeții, în vacanțe, să fim foarte atenți la toate sursele de apă ca acestea să fie sigure (apă îmbuteliata, apa filtrată), la preparatele consumate și să fie respectată  igiena mâinilor.

Simptome

Diareea este un simptom frecvent în infecția cu giardia, asociată cu dureri abdominale sub formă de crampe, greață și vărsături, balonare, urmate de pierdere în greutate și stare de oboseală accentuată. Diareea pronunțată generează o deshidratare severă.  Mai rar, sunt persoane care prezintă febră, erupții cutanate, ochi umflați.

Simptomele apar după una-două săptămâni de la contaminare cu parazitul, timp în care acesta se reproduce până ajunge la un număr suficient pentru a declanșa giardoza.

Odată ajunse în intestinul gazdei, chisturile microscopice se înmulțesc rapid. O persoană infectată poate excreta milioane de chisturi zilnic prin fecale.

Giardioza durează de obicei două până la șase săptămâni fără tratament. Cu toate acestea, la persoanele cu sistemul imunitar slăbit, cum ar fi cele care urmează un tratament pentru cancer, boala se poate prelungi.

Se estimează că 200 de milioane de cazuri de giardioză apar în întreaga lume, în fiecare an, dintre care 500.000 sunt fatale.