Gigantul Meta anunță tehnologia care citește gândurile cu o acuratețe de până la 80%. Este Brain2Qwerty pasul tehnologic către „crimă-gândirea” lui Orwell?

Publicat: 17 feb. 2025, 08:57, de Pop Melania, în TEHNOLOGIE , ? cititori
Gigantul Meta anunță tehnologia care citește gândurile cu o acuratețe de până la 80%. Este Brain2Qwerty pasul tehnologic către „crimă-gândirea” lui Orwell?

Meta a dezvăluit că a făcut un pas uriaș în tehnologia interfețelor creier-computer (BCI), domeniu în care devine astfel un competitor direct al companiei Neuralink controlată de Elon Musk. Astfel, gigantul tehnologic anunță un „sistem revoluționar” bazat pe inteligența artificială capabil să convertească gândurile în text scris cu o acuratețe de până la 80%.

Noutatea este că tehnologia e bazată pe datele colectate de un scaner cerebral masiv, care înlocuiește device-urile invazive care folosesc electrozi, utilizate în BCI în prezent. Sistemul Brain2Qwerty funcționează prin captarea activității neuronale cu ajutorul unui scanner masiv de magnetoencefalografie (MEG), care detectează semnalele magnetice generate de celulele creierului în timpul procesului de gândire.

„Această abordare non-invazivă permite sistemului să realizeze 1.000 de instantanee ale creierului în fiecare secundă, permițându-i să identifice momentele precise în care gândurile se transformă în cuvinte, silabe și caractere individuale”, se arată în studiul publicat de Meta pe blogul oficial al companiei controlate de Mark Zuckerberg.

Cercetarea Meta, realizată în colaborare cu Centrul Basc pentru Cogniție, Creier și Limbaj, a implicat 35 de voluntari sănătoși la BCBL, utilizând atât MEG, cât și EEG pentru a înregistra activitatea cerebrală în timp ce participanții tastau propoziții. Cercetătorii au antrenat apoi un model de inteligență artificială pentru a reconstrui aceste propoziții exclusiv din semnalele cerebrale înregistrate, obținând o acuratețe de până la 80% în decodarea caracterelor din înregistrările MEG – cel puțin de două ori mai performant decât sistemele tradiționale EEG2. Odată ce semnalele cerebrale sunt captate, un model sofisticat de deep learning analizează datele și le mapază la apăsări specifice de taste, notează MIT Technology Review.

„Cercetarea oferă, de asemenea, perspective valoroase asupra procesării limbajului și conversiei gândurilor în vorbire, avansând înțelegerea noastră asupra neuroștiinței cognitive”, arată Meta.

Cum au evoluat tehnologiile creier-computer

Interfețele creier-computer (BCI) au evoluat rapid în ultimii ani, fiind utilizate în special în domeniul medical. Cu toate acestea, majoritatea BCI-urilor eficiente se bazează pe metode invazive, cum ar fi electrozii implantați, care prezintă riscuri medicale, inclusiv infecții și probleme de întreținere pe termen lung.

Termenul „interfață creier-computer” (BCI) a fost inventat în 1973 de Jacques Vidal, un informatician la Universitatea California, Los Angeles, care a spus că semnalele electrice din creier ar putea fi folosite într-o zi pentru a controla dispozitive protetice. Cercetătorii au parcurs de atunci un drum lung. În 2003, o echipă de la Universitatea Duke a arătat că maimuțele cu implanturi de microelectrozi pot controla conștient brațe robotice. Un an mai târziu, un tânăr pe nume Matt Nagle a devenit prima persoană paralizată care a beneficiat de tehnologia BCI.

Tipul de implant inserat în creierul lui Nagle „a marcat un punct de cotitură pentru neuroștiință și ceea ce a devenit domeniul BCI”, spun cercetărorii.

Ani mai târziu, compania Neuralink controlată de Elon Musk a dezvoltat un tip de implant complet nou care conține peste o mie de electrozi distribuiți pe fire de polimer atât de subțiri încât trebuie cusute în creier de un robot specializat. Mai mulți electrozi înseamnă mai multe citiri de la neuroni individuali. Cu toate acestea, implantul are dezavantaje. Țesut cicatricial se poate forma în jurul lor, diminuând calitatea semnalului în timp și, mai mult, „toți electrozii penetranți dăunează creierului”, se arată într-un articol publicat de Harvard Medicine.

Un alt competitor pe această piață e Precision Neuroscience, care s-a lansat oficial în 2021. A creat implantul Precision, care este reversibil – poate fi îndepărtat fără a provoca daune – și, prin urmare, compania se confruntă cu o cale mai scurtă către aprobarea reglementară.

Riscuri și preocupări etice legate de „citirea” și procesarea gândurilor umane cu AI

Alte câteva companii BCI au mers atât de departe încât au dezvoltat căști echipate cu senzori care măsoară semnalele neuronale de la suprafața scalpului. Ben Rapoport, specialist în neuroștiințe explică pentru Harvard Medicine că gândirea conștientă, mișcarea, senzația, vederea și memoria sunt toate calculate în stratul exterior al creierului, o manta subțire de țesut numit cortex. Fie că electrozii citesc din interiorul neocortexului sau direct deasupra acestuia, „distanțele sunt încă foarte mici”, spune el. „Și activitatea de suprafață este ceea ce ne interesează.”, adaugă cercetătorul.

În prezent, progresele în proiectarea implanturilor și calculul de înaltă performanță permit din ce în ce mai mult oamenilor de știință să traducă limbajul electric intrinsec al creierului în ceva inteligibil de către un om sau un computer. Acest lucru este „crucial” pentru a atinge întregul potențial al tehnologiei, dar introduce și provocări etice dificile, inclusiv „preocupări legate de confidențialitatea datelor personale legate de creierul și ce se petrece în mintea umană”, spune Gabriel Lázaro-Muñoz, profesor asistent de psihiatrie la HMS la Spitalul General Massachusetts și membru al Centrului de Bioetică de la HMS. Craig Mermel, cercetător în neuroștiințe, este de acord.

„Datele neuronale aparțin pacienților, spune el, și ar trebui utilizate numai în conformitate cu consimțământul lor și pentru beneficiul lor direct. Aceasta este o problemă pe care o luăm foarte în serios în calcul la Precision”, spune Mermel.

 

Vulnerabilutatea cibernetică a dispozitivelor creier-computer

Toate dispozitivele implantabile trebuie să treacă prin evaluări de risc cibernetic ca parte a procesului de aprobare al agenției americane FDA. Dar Mermel spune că ar trebui luate măsuri suplimentare pentru a ne asigura că datele neuronale nu sunt utilizate în moduri care nu au fost autorizate în mod explicit de pacienți.

„Elementul central al acestei probleme este construirea securității datelor în dispozitiv de la bun început”, spune el. „Acestea fiind spuse, nu ar trebui să citim gândurile personale ale unei ființe umane într-un mod pe care aceasta nu îl poate controla sau asupra căruia nu ar avea putere.”

Industria BCI este în creștere rapidă, investițiile fiind estimate să crească de la aproximativ 1,7 miliarde de dolari în 2022 la 6,2 miliarde de dolari până în 2030, conform recentelor proiecții ale Forumului Economic Mondial. Musk crede că aceste tipuri de interfață creier-computer cu lățime mare de bandă ar putea permite într-o zi oamenilor să se contopească cu inteligența artificială. Cercetarea și investițiile în BCI se concentrează pe multiple domenii, chiar și pe jocuri.