Hanwha Aerospace, gigantul sud-coreean al Apărării, construiește o fabrică în România

Publicat: 15 sept. 2024, 21:08, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în ECONOMIE , ? cititori
Hanwha Aerospace, gigantul sud-coreean al Apărării, construiește o fabrică în România
Foto: Hanwha Aerospace

Hanwha Aerospace, cea mai mare companie din domeniul apărării din Coreea de Sud, va începe construcția unei fabrici de vehicule blindate în România, la începutul anului viitor. Potrivit vicepreședintelui Hanwha Aerospace Europe, Peter Bae, această fabrică va transforma România într-un hub regional pentru toate sistemele terestre ale companiei în Europa. Locația exactă a noii fabrici nu a fost încă anunțată.

Hanwha Aerospace a semnat în iulie un contract în valoare de 1 miliard de dolari cu Ministerul Apărării din România pentru furnizarea a 54 de obuziere autopropulsate K9 „Tunet” și a 36 de vehicule de aprovizionare cu muniție K10. Acest contract face parte dintr-un acord global care include, de asemenea, zeci de vehicule de sprijin pe roți și muniția aferentă. În urma acestui parteneriat, Hanwha se angajează să construiască facilități de producție și mentenanță la scară largă în România, aducând beneficii economice și industriale semnificative țării.

Fabrica din România va fi similară cu cea pe care Hanwha Aerospace a inaugurat-o recent în Geelong, Australia, prima facilitate de producție din străinătate a unei companii coreene din domeniul apărării. Unitatea din România va produce nu doar obuziere K9 și vehicule K10, ci și alte sisteme terestre ale Hanwha, contribuind la dezvoltarea României ca un centru de producție, MRO (Maintenance Repair Operations) și modernizare pentru sistemele terestre Hanwha în Europa.

În plus, Hanwha Aerospace oferă României vehiculul de luptă Redback pentru modernizarea IFV (Infantry Fighting Vehicle) a Armatei Române. Redback este considerat cel mai avansat IFV din lume, fiind echipat cu tehnologii inovatoare precum șenile din cauciuc compozit, un sistem de protecție activă hard-kill și un afișaj transparent montat pe cască. Redback a câștigat deja licitația pentru IFV în Australia, demonstrând letalitate, mobilitate și protecție superioare în fața concurenței.

Peter Bae a subliniat că România va beneficia de „commonality” – un nivel ridicat de elemente comune între K9 „Tunet” și Redback, cum ar fi grupul motopropulsor sau șasiul. Această abordare va crește eficiența operării, producției și întreținerii ambelor sisteme, contribuind la poziționarea României ca un centru regional pentru producție și modernizare a sistemelor terestre Hanwha.

România a devenit recent cel de-al 10-lea stat utilizator al obuzierului K9, crescând astfel comunitatea internațională a acestui sistem de artilerie autopropulsată, care reprezintă peste 50% din piața mondială. România va fi, de asemenea, al treilea operator global al K10, după Norvegia și Australia, beneficiind de capacitatea de reaprovizionare complet automatizată pentru a maximiza eficiența forțelor de artilerie.