Glasgow COP26: Din 1990, planeta a pierdut 420 de milioane de hectare de pădure. Stop defrișărilor până în 2030!
La summit-ul COP26 privind schimbările climatice de la Glasgow, peste 100 de lideri s-au angajat să pună capăt defrișărilor până în 2030, transmite BBC.
Brazilia, unde mari suprafețe de pădure tropicală amazoniană au fost tăiate – s-a numărat printre semnatarii acestui angajament.
Experții au salutat acest angajament și au cerut să fie respectat. Ei au avertizat că un angajament anterior, din 2014, ”nu a reușit deloc să încetinească ritmul defrișărilor”
Premierul Marii Britanie, Boris Johnson, gazda întâlnirii globale de la Glasgow, a declarat că ”mai mulți lideri ca oricând – 110 lideri – și-au asumat angajamentul.
”Trebuie să oprim pierderea devastatoare a pădurilor noastre”,”să punem capăt rolului omenirii de cuceritor al naturii și, să devenim custodele naturii. a spus acesta.
Defrișările au continuat
ONU avertizează că din 1990, planeta a pierdut 420 de milioane de hectare (un miliard de acri) de pădure, principalul motiv fiind agricultura, transmite BBC.
În 2014, ONU anunța un acord de reducere la jumătate a defrișărilor până în 2020 și eliminarea lor totală până în 2030. Totuși, în 2017, ONU a formulat un alt obiectiv: creșterea suprafeței împădurite cu 3%, la nivel global, până în 2030.
Din păcate, defrișările au continuat într-un ”ritm alarmant”, cu consecințe grave asupra climei, potrivit unui raport din 2019.
În ultimul deceniu, 4,7 milioane de hectare de pădure au fost pierdute anual, Brazilia, Republica Democrată Congo și Indonezia fiind printre țările cele mai afectate de acest fenomen.
În Brazilia, se află aproximativ 60% din pădurea tropicală amazoniană, care are un rol vital în absorbția CO2. Institutul Național de Cercetare brazilian (INPE) avertizează că, în 2020, rata defrișărilor a fost una dintre cele mai mari.
Dar Brazilia nu este singura țară responsabilă pentru defrișarea pădurilor amazoniene, țările vecine contribuind la amplificarea acestui fenomen.