Glaucom: Lentila de contact inteligentă, care reduce riscul de orbire
Cercetătorii de la Universitatea Columbia din Statele Unite au realizat o lentilă de contact inteligentă, care poate reduce riscul de orbire în cazul persoanelor afectate de glaucom.
Glaucomul este o boală oculară gravă, care are ca efect degradarea nervului optic, cauzată de presiunea intraoculară peste limitele normale. Netratat, glaucomul poate duce la deteriorarea vederii și chiar la pierderea acesteia.
Deocamdată nu este posibilă vindecarea glaucomului, dar sunt tratamente care scad presiunea intraoculară.
Cercetările de date recentă au permis realizarea unei lentile de contact inteligente, capabilă să detecteze modificările de presiune ocular și să administreze medicmentele doar atunci când este nevoie. Cercetătorii de la Universitatea Guangzhu din China vorbesc despre ”modulul de detectare a presiunii intraoculare fără fir, care poate depista fluctuațiile de presiune intraoculară, și modulul de administrare a unui medicament anti-glaucom”.
Unul din principalii indicatori ai glaucomului este hipertensiunea oculară, pe care medicii o monitorizează calculând presiunea oculară. Dar aceste teste sunt efectuate frecvent în timpul zilei, deși în timpul nopții presiunea oculară crește foarte mult.
Cercetătorii de la Universitatea Columbia (SUA) au rezolvat această problemă cu ajutorul unei lentile inteligente pe care pacienții care urmează un tratament pentru glaucom cu unghi deschis (forma cea mai frecventă a bolii) o poartă timp de 24 de ore și care înregistrează variațiile de presiune (Nature communications, mai 2022).
Aceste lentile, numite Sensimed Triggerfish, captează și analizează modificările curburii ochiului, curba fiind sensibilă la presiunea oculară. Apoi, trimit un semnal electric unui dispozitiv fără fir, care înregistrează instantaneu variațiile de presiune. După 24 de ore de înregistrări, medicului oftalmolog îi revine misiunea de a analiza rezultatele și astfel să verifice dacă boala este stabilă sau evoluează spre orbire.