București: Cupa Veteranilor la GO

Publicat: 14 ian. 2025, 07:10, de Evelin Ceciu, în SOCIAL , ? cititori
Exclusiv
București: Cupa Veteranilor la GO
Doi veterani de GO la antrenament

Clubul Sportiv GoGoblins, în colaborare cu Federația Română de GO (frgo.ro), organizează la Casa Presei Libere, în perioada 1-2 februarie, Cupa Veteranilor la GO.

Competiția se adresează jucătorilor cu vârsta de cel puțin 40 de ani.

Organizatorul competiției de la Casa Presei Libere, Liviu Oprișan, a precizat în exclusivitate pentru ziarul Puterea că sâmbătă, 1 februarie, la ora 10,00, are loc primirea participanților, urmată de ședința tehnică. La ora 10,30 va începe runda 1.

„Sâmbătă, 1 februarie, vor avea loc trei rude, urmate, duminică, de rundele a 4-a și a 5-a.

Duminică, îi invităm pe oaspeți de la ora 9,30, pentru cafea și socializare. Prima rundă a zilei (a 4-a, în competiție) va începe la ora 10,00. Și sâmbătă, și duminică, pauzele pentru masă vor fi în intervalul orar 13,00-14,00”, a precizat Liviu Oprișan.

O rundă ține aproximativ trei ore.

Organizatorul a pus la dispoziție pentru jucători un link de înscriere: https://frgo.ro/regform/registration_form.php?id_tournament=21

Istorie cu GO

GO este un joc de strategie cu origini legendare, apărut în China acum aproximativ 4 000 de ani, fiind considerat cel mai vechi joc de acest tip din lume. Legenda spune că împăratul Yao a creat GO-ul pentru a-și disciplina fiul, Dan Zhu, dar există și teorii care sugerează utilizarea sa ca instrument tactic militar sau mijloc de divinație.

Cunoscut sub numele de WeiQi în China, Baduk în Coreea și Igo în Japonia, GO-ul este integrat în culturile acestor țări și în sistemele lor educaționale.

Jocul se desfășoară pe o tablă de 19×19 linii, unde doi jucători își dispută controlul teritoriilor folosind pietre negre și albe.

Scopul jocului este de a înconjura și a controla un teritoriu mai mare decât cel al adversarului.

Spre deosebire de șah, care se bazează pe decizii rapide și confruntări directe, GO-ul încurajează o strategie pe termen lung, construirea treptată a avantajelor și evitarea confruntărilor premature.

Câștigarea fără luptă directă, prin pregătirea unor situații favorabile

Complexitatea sa crește pe măsură ce jocul avansează, iar fiecare partidă este unică. Conceptul de „shi”, reprezentând „configurația strategică a forțelor”, joacă un rol esențial, reflectând abordarea Chinei în diplomație: câștigarea fără luptă directă, prin pregătirea unor situații favorabile.

Spre deosebire de șah, unde complexitatea scade pe măsură ce piesele sunt eliminate, GO-ul devine mai complicat. Se întâmplă așa întrucât, odată cu trecerea timpului, tabla de GO se umple.

Jucătorii își propun să încercuiască teritorii. Intenția conduce la confruntări, campanii pe mai multe fronturi și accent pe poziționare, în locul confruntării directe.

Astfel, acest joc servește ca o metaforă pentru diplomația internațională, întruchipând extinderea teritorială și clarviziunea strategică.

Fotografie de grup după una dintre edițiile desfășurate până în prezent

Fotografie de grup după una dintre edițiile desfășurate până în prezent

Resurse de GO

• Free Lessons and Tests

• Clubul Sportiv GoGoblins organizează cursuri și evenimente dedicate atât copiilor, cât și adulților.

• GoGoblins – Învață Go, Joacă Go, Club Go