Emisiile de carbon ale Google au crescut din cauza AI

Publicat: 04 iul. 2024, 15:10, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Mediu , ? cititori
Emisiile de carbon ale Google au  crescut din cauza AI
Foto: google

Google eliberează mai multe gaze cu efect de seră decât oricând. Emisiile sale de CO2 au crescut cu 48% în ultimii cinci ani. Acest lucru se întâmplă în ciuda intenției gigantului tehnologic de a produce emisii nete zero până în 2030. Microsoft și Amazon se lovesc de aceeași problemă.

Cel mai recent raport de mediu al Google arată că emisiile sale de gaze cu efect de seră au fost cu 13% mai mari în 2023 decât în ​​2022 – producând echivalentul a 14,3 milioane de tone de CO2.

Aceasta este o cantitate similară de CO2 cu cea care ar fi generată într-un an de aproximativ 29 de centrale electrice pe gaz.

Motivul principal a fost consumul crescut de energie în centrul său de date și lanțul său de aprovizionare, se arată într-un raport, precum și inteligența artificială (AI).

AI – care utilizează multă putere de calcul și, la rândul său, electricitate – crește consumul de energie al companiei și va face ca reducerea emisiilor să fie „o provocare”, a spus compania.

Creșterea emisiilor a venit chiar dacă Google și-a sporit utilizarea de energie curată, generată de surse de producție solară și eoliană, care nu generează emisii precum combustibilii fosili (cum ar fi cărbunele și gazul).

„În pofida progresului pe care îl facem, ne confruntăm cu provocări semnificative la care lucrăm activ”, au declarat în raport șeful de sustenabilitate Kate Brandt și vicepreședintele senior Benedict Gomes.

„Pe măsură ce integrăm și mai mult AI în produsele noastre, reducerea emisiilor poate fi o provocare din cauza cererii de energie în creștere din cauza intensității mai mari a calculului AI și a emisiilor asociate cu creșterile așteptate ale investiției noastre în infrastructura tehnică”.

În ianuarie, Google s-a angajat să investească un miliard de dolari (788 de milioane de lire sterline) în Marea Britanie pentru a construi un nou centru de date ca răspuns la cerințele legate de AI.

Îndemnat în mare parte de succesul rivalului ChatGPT, Google a investit enorm în AI ca parte a instrumentului său de chatbot Gemini, precum și în software-ul de pe smartphone-urile sale.

Google nu este singura firmă tehnologică care se confruntă cu provocarea de a alimenta centrele de date AI avide de energie, încercând în același timp să limiteze producerea de gaze cu efect de seră care schimbă climatul.

Microsoft a declarat în recentul său raport de sustenabilitate că emisiile sale de gaze cu efect de seră au crescut anul trecut cu 29% față de 2020, deoarece continuă „să investească în infrastructura necesară pentru dezvoltarea noilor tehnologii”.

Microsoft și Google au fost pe primul loc într-o cursă AI de când OpenAI a lansat ChatGPT la sfârșitul anului 2022.

Între timp, Google și Microsoft s-au angajat, fiecare, să devină neutre în privința emisiilor de carbon până la sfârșitul acestui deceniu.

Microsoft are un obiectiv suplimentar de a fi carbon-negativ, de a elimina gazele dăunătoare climei din aer, până în 2050.

Amazon, de asemenea un candidat la AI cu divizia sa de cloud computing AWS, a declarat că dorește să fie neutru în carbon până în 2040.