Google își revizuiește principiile AI, pentru a face față competiției Big Tech. Schimbările vizează tehnologiile pentru arme sau aplicații de supraveghere

Publicat: 14 feb. 2025, 08:28, de Pop Melania, în TEHNOLOGIE , ? cititori
Google își revizuiește principiile AI, pentru a face față competiției Big Tech. Schimbările vizează tehnologiile pentru arme sau aplicații de supraveghere

Gigantul Google și-a revizuit principiile AI, eliminând angajamentul pe termen lung de a nu dezvolta tehnologii AI pentru arme și aplicații de supraveghere. Schimbarea a fost anunțată în Raportul  privind utilizarea responsabilă a inteligenței artificiale, publicat în februarie, care prefigurează o schimbare semnificativă a politicii pe măsură ce concurența globală în AI se intensifică.

Principiile AI actualizate vizează trei domenii cheie: inovarea, dezvoltarea și implementarea responsabilă a AI. Conform acestor linii directoare, Google se angajează să implementeze „mecanisme adecvate de supraveghere umană, diligența necesară și feedback pentru a se alinia la obiectivele utilizatorilor, responsabilitatea socială și principiile larg acceptate ale dreptului internațional și ale drepturilor omului”.

”În 2018, am fost una dintre primele companii din industrie care a adoptat principiile AI și de atunci, am publicat anual Rapoartele privind utilizarea responsabilă a AI, care detaliază progresul în acest domeniu. Raportul din acest an împărtășește informații legate de cele mai recente cercetări ale noastre și practici pe teme de siguranță și responsabilitate AI”, se arată în raportul Google.

Cu toate acestea, compania nu mai interzice în mod explicit dezvoltarea AI pentru arme sau aplicații de supraveghere, notează The Washington Post.

Google și-a reconsiderat abordarea

În 2018, Google și-a prezentat în premieră principiile AI ca răspuns la afirmațiile față de implicarea sa în Proiectul Maven – o inițiativă controversată a Departamentului Apărării din SUA care a folosit AI pentru a analiza filmările obținute cu drone.

Protestele angajaților au dus la decizia Google de a nu reînnoi contractul și, la acea vreme, compania s-a angajat să se abțină de la implicarea în proiecte AI care ar putea facilita supravegherea invazivă.

Acum, poziția revizuită a Google sugerează o abordare mai flexibilă a rolului AI în apărare și securitate. Într-o postare pe blog semnată de Demis Hassabis, CEO-ul Google DeepMind, compania a încadrat AI drept un instrument pentru protejarea valorilor democratice pe fondul incertitudinii geopolitice.

„Credem că democrațiile ar trebui să conducă în dezvoltarea AI, ghidată de valori fundamentale precum libertatea, egalitatea și respectul pentru drepturile omului. Și credem că companiile, guvernele și organizațiile care împărtășesc aceste valori ar trebui să lucreze împreună pentru a crea IA care protejează oamenii, promovează creșterea globală și sprijină securitatea națională”, transmit autorii articolului.

Schimbarea politicii AI pe fondul presiunilor financiare

Schimbarea politicii vine în momentul în care Alphabet, compania-mamă a Google, a raportat rezultate financiare neconcludente pentru trimestrul al patrulea. În pofida unei creșteri cu 12% a veniturilor de la un an la altul, la 96,5 miliarde de dolari, câștigurile companiei nu au îndeplinit așteptările Wall Street. Alphabet a raportat un venit net de 26,5 miliarde de dolari și un câștig de 2,15 dolari pe acțiune, o creștere cu 31% față de anul precedent.

Cu toate acestea, investitorii au răspuns negativ, acțiunile Alphabet scăzând cu peste 8% în tranzacționările de marți 11 februarie, o scădere care a continuat până miercuri dimineață.

De altfel, schimbarea politicii Google se aliniază cu tendințele mai ample din industria tehnologiei, deoarece adoptarea tehnologiilor AI aplicabile în apărare și securitate națională continuă să se extindă. Alte companii Big Tech, inclusiv Microsoft și Amazon, au menținut contracte militare, echilibrând în același timp preocupările etice.

Prin ajustarea principiilor AI, Google se poziționează pentru a concura pe o piață în evoluție rapidă, unde parteneriatele guvernamentale joacă un rol crucial.