Grecia a fost vizitată de 8,6 milioane de turiști în primele opt luni ale anului
Grecia a fost vizitată de 8,6 milioane de turiști, în primele opt luni ale anului, cu 79,2% mai mulți decât în aceeași perioadă a anului trecut.
Numărul turiștilor străini care au vizitat Grecia în primele opt luni din 2021 a ajuns la 8,6 milioane, o creştere de 79,2% faţă de perioada similară din 2020, ceea ce înseamnă că ”ne-am îndeplinit obiectivul pentru acest an, de a ajunge la 50% din cifra de afaceri înregistrată de sectorul turismului în 2019”, a declarat ministrul elen al Turismului, Vassilis Kikilias, la postul de radio Skai, citat de Agerpres.
În luna septembrie, sosirile turiştilor în Grecia au crescut cu 75%, faţă de perioada similară din 2019, şi cu 110% faţă de septembrie 2020, în timp ce în august creşterea a fost de 125,5% faţă de septembrie 2020.
„Acesta este rezultatul unui efort gigantic al Guvernului şi a adaptării cu succes a Greciei la noile protocoale de sănătate şi a modului în care am gestionat pandemia de coronavirus, ceea ce i-a făcut pe vizitatori să se simtă în siguranţă”, a apreciat ministrul Turismului.
De asemenea, autorităţile elene estimau recent că veniturile din turism vor ajunge anul acesta la nouă miliarde de euro, dublu faţă de 2020 şi la jumătate faţă de nivelul record din 2019.
Guvernul de la Atena şi reprezentanţii Confederaţiei Elene de Turism (SETE) insistă că sectorul turismului va trebui să se concentreze în viitor pe cheltuieli mai ridicate şi îndeplinirea principiilor de sustenabilitate, alături de îmbunătăţirea serviciilor şi a infrastructurii.
Veniturile Greciei din turism s-au situat anul trecut la 4,6 miliarde de euro, faţă de 18,2 miliarde de euro în 2019, din cauza restricţiilor de călătorie globale. În aceste condiţii, PIB-ul Greciei a suferit o contracţie de 8% în 2020.
Sofia Zaharaki, adjunctul ministrul elen al Turismului, anunţa recent că anul trecut numărul de turişti a scăzut cu 78,2%, la 7,4 milioane, faţă de 34 milioane în 2019.
Sectorul turismului din Grecia, grav afectat de criza sanitară, este crucial pentru economia ţării, în condiţiile în care acesta este responsabil pentru aproximativ 20% din Produsul Intern Brut, iar în domeniu lucrează un angajat din cinci.