Grecii spun adio numerarului
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2024/12/euro-6137068_1280-3.jpg)
Grecia era cunoscută de turiştii români ca paradisul plăţilor cash. Recent, însă, numărul plăților electronice a crescut rapid. Acest lucru mulțumește în special o persoană: ministrul grec de finanțe.
La dentist sau la piață, la magazinul din colț sau în taxi, era imposibil să plăteşti cu cardul, până de curând. Oricine scotea cardul pentru a plăti era perceput negativ. Majoritatea comercianților își strângeau imediat lucrurile dacă clientul insista să plătească cu cardul și să primească o chitanță, scrie platforma online Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND).
Deoarece aproape toate tranzacțiile de zi cu zi se efectuau în numerar, mulți bani treceau pe lângă casieria autorităților fiscale.
Cu argumentul ironic „… atunci vom economisi TVA-ul”, electricienii și instalatorii încercau să facă evaziunea fiscală acceptabilă pentru clienți, considerând-o o afacere avantajoasă pentru ambele părți.
Un indicator al dimensiunii economiei subterane a fost cantitatea de numerar în circulație, care a fost semnificativ mai mare în Grecia în raport cu producția economică decât în majoritatea celorlalte țări din zona euro.
Scăderea numerarului cu 82%
De câțiva ani, însă, se observă o schimbare uimitoare: plățile fără numerar sunt în creștere rapidă.
În același timp, cantitatea de numerar în circulație este în scădere. Inversarea tendinței a început odată cu pandemia. Atunci, mulți oameni s-au obișnuit să facă cumpărături online și să efectueze plăți fără numerar în timpul blocajelor. De atunci, din ce în ce mai mulți oameni au renunțat la monede și bancnote.
Potrivit băncii centrale, numerarul în circulație în Grecia a totalizat 21,7 miliarde de euro în 2020. Doi ani mai târziu erau doar 15,7 miliarde. La sfârșitul lunii decembrie 2024 numerarul în circulație scăzuse chiar la 3,8 miliarde de euro. Aceasta corespunde unei scăderi de 82 % în doar cinci ani.
Obligativitatea terminalelor de plată cu card începând cu 2024
Începând cu 2024, comercianții și prestatorii de servicii din toate sectoarele sunt obligați să dețină terminale de plată cu card, de la șoferii de taxi și comercianții din piețe până la comercianți, avocați și medici. Terminalele sunt conectate în timp real la autoritatea fiscală centrală AADE prin intermediul internetului sau al telefoanelor mobile. Aceasta înseamnă că autoritățile fiscale nu pierd nicio tranzacție. În plus, o limită legală de 500 de euro se aplică tranzacțiilor în numerar în Grecia.
Aceste măsuri au condus la o creștere puternică a tranzacțiilor fără numerar, în special în ultimul an. În rândul șoferilor de taxi, vânzările cu cardul au crescut de peste trei ori, de la 22,9 la 73,5 milioane de euro în 2024, comparativ cu anul precedent. În piețele săptămânale, plățile fără numerar au crescut de la 3,9 la 11,2 milioane, în timp ce vânzările cu cardul în sectorul comerțului cu amănuntul de textile au crescut de la 1,4 la 5,2 miliarde în decurs de un an.
Obiceiurile de plată sunt, de asemenea, o problemă de generație: conform unui sondaj realizat de compania de carduri de credit Visa, doar 22% din generația cu vârste cuprinse între 17 și 30 de ani din Grecia mai utilizează numerar. Restul de 78% plătesc cu cardul, telefonul mobil sau ceasul inteligent.