Greenpeace avertizează Norvegia! Campionii Europei la automobile electrice ar putea distruge mediul cu mineritul submarin

Publicat: 22 sept. 2024, 14:22, de Ady Ivașcu, în Internațional , ? cititori
Greenpeace avertizează Norvegia! Campionii Europei la automobile electrice ar putea distruge mediul cu mineritul submarin
Greenpeace avertizează Norvegia

Norvegienii, campionii Europei la adopţia automobilelor electrice nepoluante, ar putea provoca mediului distrugeri ireversibile cu mineritul submarin, iar organizaţia ecologistă Greenpeace a avertizat dur Norvegia cu privire la consecinţele „ireversibile” ale extracţiei miniere pe fundul mării.

Greenpeace avertizează Norvegia

Într-un raport publicat vineri, Greenpeace a avertizat Norvegia cu privire la consecinţele „ireversibile” ale proiectelor de exploatare minieră pe fundul mării, o activitate care, potrivit organizaţiei, va afecta întreg ecosistemul marin, scrie presa internaţională.

Norvegia ignoră obiecţiile oamenilor de ştiinţă 

În pofida obiecţiilor unor oameni de ştiinţă, ONG-uri şi state, Norvegia intenţionează să atribuie primele licenţe de explorare în 2025 şi ar putea deveni una din primele ţări din lume care va exploata fundul mării. 

‘Proiectele de exploatare minieră în apele adânci ale Norvegiei în Arctica vor cauza daune ireversibile biodiversităţii’, a obiectat Greenpeace, publicând un raport intitulat ‘Exploatarea minieră submarină în Arctica: comori vii în pericol’.

Potrivit Greenpeace, această activitate face să planeze o ameninţare suplimentară asupra unui ecosistem puţin cunoscut şi deja fragilizat de încălzirea climatică.

Printre pericole, raportul enumeră mai ales distrugerea directă de habitat şi de organisme de pe fundul mării, poluarea sonoră şi luminoasă, riscul de scurgeri chimice de la echipamente, deplasarea accidentală de specii.

Prietenoşi cu mediul doar la suprafaţă, îl vor distruge pe fundul mării

„Exploatarea minieră va cauza daune permanente acestor ecosisteme şi va fi imposibil de evaluat amploarea deplină a acestor efecte, şi cu atât mai puţin de a le controla”, a afirmat  Kirsten Young, care conduce departamentul de cercetare al Greenpeace.

Planurile Norvegiei ameninţă nu doar în mod direct speciile şi habitatele de pe fundul mărilor, dar şi ansamblul ecosistemului marin, de la cel mai mic plancton până la balenele mari, a adăugat Young. 

Autorităţile norvegiene scot în evidenţă importanţa de a nu depinde de state precum China pentru furnizarea de minerale esenţiale pentru tranziţia verde şi dau asigurări că prospectarea va permite obţinerea de cunoştinţe care în prezent lipsesc.

Tranziţia globală spre o societate cu puţin carbon va necesita cantităţi enorme de minerale şi de metale, a afirmat Astrid Bergmal, secretar de stat în Ministerul Petrolului şi Energiei.

Astăzi, extracţia de minereuri este în mare parte concentrată într-un număr mic de ţări sau companii. Aceasta poate contribui la a face aprovizionarea vulnerabilă, ceea ce este deosebit de problematic în contextul geopolitic actual, se scuză norvegienii.

Unele din aceste minerale intră în componenţa de baterii, turbine eoliene, computere, telefoane mobile.

Norvegia afirmă că orice exploatare eventuală va fi condiţionată de aplicarea unor metode responsabile şi durabile şi că primele proiecte vor trebui aprobate în prealabil de guvern şi de parlament.

Oslo mizează să deschidă pentru prospecţiuni o zonă de 281.000 de km pătraţi, în Marea Norvegiei şi în Marea Groenlandei, propunându-şi să atribuie primele licenţe în prima jumătate a lui 2025.

Planurile Norvegiei, contestate vehement

Împotriva proiectelor norvegiene s-au ridicat numeroase voci, de la Parlamentul European la ONG-uri, iar state ca Franţa şi Marea Britanie, precum şi zeci de mari companii s-au pronunţat în favoarea unui moratoriu.

Mineritul submarin a avut susţinători puternici în România

Mineritul submarin a avut susţinători puternici în România, unul dintre ei fiind omul de afaceri Dinu Patriciu, care avea planuri de sute de milioane de euro pentru minerit submarin în Marea Neagră.