Greenpeace România lansează campania „Cea mai rece vară care n-a mai rămas” pentru conștientizarea schimbărilor climatice

Publicat: 05 sept. 2024, 17:16, de Autor: Vlad Stefan Orjan, în ACTUALITATE , ? cititori
Exclusiv
Greenpeace România lansează campania

Greenpeace România a lansat recent campania „Cea mai rece vară care n-a mai rămas”, pentru a atrage atenția asupra impactului schimbărilor climatice în țara noastră și la nivel global. Alin Tanase, reprezentantul Greenpeace România, explică motivul din spatele acestei campanii, care vine într-un moment critic: „Vara aceasta a fost cea mai călduroasă înregistrată, iar mesajul pe care l-am folosit a mers în ideea în care pentru generațiile următoare va fi cea mai răcuroasă vară, chiar dacă este una caldă, pentru că ne așteptăm în următoarea perioadă, în următorii ani, să avem temperaturi din ce în ce mai ridicate.”

Campania „Cea mai rece vară care n-a mai rămas” care  include afișaje și bannere simbolice, s-a desfășurat în Delta Comana, un loc puternic afectat de schimbările climatice.

„Ne-am uitat la locuri afectate de schimbările climatice și am observat că nu numai Delta Comana sau Balta Comana, dar și multe alte lacuri și râuri din țară au pățit același lucru. Am mers acolo pentru că am observat imagini emblematice – lacul chiar a scăzut extrem de mult; în momentul de față e doar un fir de apă care mai circulă”, a adăugat Tanase.

Delta Neajlovului este secată de apă în urma unei îndelungate perioade de secetă, în Comana, județul Giurgiu, 28 august 2024. Inquam Photos / George Călin

Impactul schimbărilor climatice în această zonă este devastator, afectând biodiversitatea locală. „Am întâlnit tot felul de animale care au suferit, de la pești morți la crustacee și scoici, unele dintre ele extraordinare prin dimensiunile lor, care ajută la filtrarea apei și care acum sunt pur și simplu moarte. Vorbim de mii sau poate zeci de mii de astfel de scoici”, a menționat Alin Tanase.

În cadrul aceleiași campanii, Greenpeace România atrage atenția asupra cauzelor principale ale schimbărilor climatice, subliniind că activitățile umane, în special arderea combustibililor fosili, sunt responsabile pentru încălzirea globală. „Vorbim de combustibil fosil fie că e în sistemul energetic, fie în transport; ei sunt cauza principală. Sectorul energetic are o pondere mai mare, iar de acolo pot fi reduse emisiile cel mai rapid și cu un impact cel mai mare,” a mai spus Tanase. Campania subliniază importanța conștientizării publicului cu privire la necesitatea unei acțiuni imediate pentru a preveni agravarea crizei climatice.