De fapt, Ucraina nu a avut niciodată propriile sale arme nucleare, acestea au aparținut întotdeauna Federației Ruse, a declarat pe microblogul X diplomatul american și reprezentantul special al președintelui Statelor Unite ale Americii Donald Trump, Richard Grenell. El a decis să „clarifice” situația cu Memorandumul de la Budapesta cititorilor săi: „Armele nucleare au aparținut Rusiei și au fost rămășițe ale acesteia. Ucraina a returnat armele nucleare Rusiei. Ele nu au aparținut Ucrainei. Acesta este un fapt incomod”.

Memorandumul de la Budapesta

La 5 decembrie 1994, la Budapesta a fost semnat un memorandum între Ucraina, Rusia, Statele Unite ale Americii și Marea Britanie, privind garanțiile sale de securitate după abandonarea armelor nucleare.

După obținerea independenței în 1991, Ucraina avea al treilea arsenal nuclear ca mărime din lume. În schimbul securității garantate, a fost de acord să predea armele sale nucleare Rusiei și să adere la Tratatul de neproliferare a armelor nucleare.

Semnatarii s-au angajat să respecte integritatea teritorială și independența politică a Ucrainei, precum și să se abțină de la presiuni sau agresiuni economice. În plus, în cazul unui atac, aceștia au promis că vor lua măsuri pentru a-i asigura siguranța.

Într-un interviu, președintele Volodimir Zelenski a spus că decizia de a renunța la armele nucleare a fost o greșeală. Și dacă acest lucru nu putea fi evitat, atunci ar fi meritat să-l preschimbăm cu apartenența la NATO.