Greșelile inconștiente pe care le fac șoferii în trafic. De ce au loc tot mai multe accidente rutiere grave
Numărul accidentelor rutiere grave este în continuă creștere la noi în țară, iar cauza ar fi inconștiența șoferilor. Titi Aur, celebrul specialist în conducere defensivă, a vorbit despre erorile pe care le fac oamenii la volan și care duc la tot felul de tragedii.
Principalele cauze ale accidentelor rutiere
Pilotul de curse, Titi Aur, a explicat care sunt greșelile inconștiente pe care le fac șoferii în trafic și din cauza cărora se ajunge la accidente grave. Specialistul spune că cea mai mare problemă, de care românilor nu le pasă, este neadaptarea vitezei.
Deși fiecare drum are o limită de viteză impusă, puțini sunt cei care și țin cont de aceasta. De multe ori, ne gândim că putem să mergem puțin mai repede fără consecințe, că depășirea vitezei legale nu va fi sancționată. Totuși, acest comportament abuziv duce, în final, la evenimente mai puțin plăcute.
La fel de periculoasă este și nerespectarea distanței între mașini. Titi Aur spune că mulți șoferi sunt tentați să meargă mult prea aproape de cei din fața lor, motiv pentru care se ajunge brusc la incidente neplăcute, ce nu mai pot fi evitate din cauza spațiului insuficient de reacție.
”În primul rând, nerespectarea vitezei. Suntem tentați mereu să spunem că putem merge puțin mai repede, că oricum nu contează, că 10 km/h în plus oricum nu mă sancționează, dar ajung să merg și cu 20, și cu 30 de km în plus. Nerespectarea vitezei este pe primul loc.
Pe locul doi, nerespectarea distanței. Suntem tentați să mergem mai aproape față de mașina din față. Să ne uităm puțin peste gard. Vecinii noștri mai de la vest au reușit să reglementeze acest lucru. Și Germania, și Belgia, și Suedia”, a explicat Titi Aur la Antena 3 CNN.
Neatenția, cel mai mare minus al șoferilor
Cea mai importantă cauză a accidentelor rutiere este, de fapt, neatenția. Deși la volan ar trebui să ne concentrăm doar pe drum și pe manevrele pe care trebuie să le efectuăm, mulți dintre noi ignoră regulile și au tot felul de activități în afară de șofat.
Utilizarea telefonului mobil este o preocupare tot mai întâlnită în rândul conducătorilor auto, chiar mai gravă decât alcoolul, la fel ca discuțiile cu ceilalți pasageri sau muzica la un volum nepotrivit. Titi Aur sugerează că toate acestea ne distrag atenția și pot duce la evenimente grave.
Titi Aur subliniază că neîntreținerea autoturismului este și ean o problemă gravă. Este esențial să verificăm constant presiunea în anvelope și alte aspecte importante ale mașinii. De exemplu, folosirea lichidului de parbriz potrivit este extrem de necesară; dacă folosim lichid de iarnă vara, vizibilitatea noastră poate fi compromisă.
De asemenea, este important să dezghețăm și să curățăm geamurile de zăpadă. Totuși, suntem adesea tentați să minimalizăm aceste riscuri, spunându-ne că ne descurcăm cumva, a explicat el.
”Neîntreținerea autoturismului este următorul lucru grav. Este un lucru foarte important să avem grijă la presiunea în anvelope, și nu numai. Nu punem lichidul de parbriz care trebuie, și dăm cu ăla de iarnă și nu avem vizibilitate.
Nu dezghețăm geamurile, nu le curățăm de zăpadă. Suntem tentați să minimalizăm riscul sau să spunem că oricum nu contează, ne descurcăm”, mai spune Titi Aur.