Grindeanu caută în Qatar finanțatori pentru Tarom
Guvernul caută cu disperare să salveze compania Tarom și încearcă să convingă marile companii aviatice din Golf să cumpere un pachet de acțiuni la operatorul național de transport aerian.
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, anunță că se caută soluții pentru TAROM, compania aeriană națională aflată în dificultăți financiare de mai mulți ani.
Uniunea Europeană nu mai alocă fonduri prin programele operaționale, deci statul român este nevoit să caute alternative. O variantă ar fi atragerea de investitori privați.
Guvernul negociază deja cu două companii din Qatar și Emiratele Arabe Unite, Qatar Airways și, respectiv, Emirates Airways, vânzarea unui pachet de acțiuni la TAROM. În schimbul investiției, companiile arabe ar putea contribui la construcția unui nou terminal pe Aeroportul Otopeni.
Prim-ministrul Marcel Ciolacu se află în prezent în vizită la Doha, Qatar, unde va avea o discuție cu membrii Fondului Suveran de Investiții. El a precizat că nu a avut încă o discuție aplicată pe tema TAROM, dar a subliniat că „prioritatea este Portul Constanța”.
Pe lângă TAROM, Guvernul discută cu Qatarul și Emiratele Arabe Unite și despre alte proiecte de infrastructură, cum ar fi:
- Dezvoltarea capacității Aeroportului Internațional „Traian Vuia” din Timișoara
- Finanțarea construcției autostrăzii Comarnic – Brașov
- Modernizarea căii ferate Predeal – Brașov
- Concesionarea unui perimetru în Marea Neagră pentru a monta turbine eoliene offshore
- Construcția celui mai mare abator din Europa la Brăila
- Construcția unei fabrici de lapte praf în Ialomița
TAROM are o nouă conducere, după demisia directorului general Bogdan Popescu. În locul său a fost numit directorul financiar al companiei, Costin Iordache.
Viitorul TAROM este incert, dar discuțiile cu potențialii investitori oferă o speranță de redresare a companiei. Rămâne de văzut dacă negocierile vor avea succes și dacă TAROM va reuși să iasă din criza financiară.
Ce spunea Grindeanu acum două luni
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, anunța acum două luni că Tarom va primi un ajutor de peste 80 de milioane de euro de la Comisia Europeană, oficialul fiind convins că semnalele în acest sens sunt unele pozitive.
“Aici vorbim de acel plan acceptat de Comisia Europeană de restructurare a Tarom-ului. Chiar zilele trecute am avut o discuţie cu domnul cu Bogdan Chiriţoiu de la Consiliul Concurenţei, au fost colegi de-ai mei la Comisie săptămâna trecută, toate semnalele sunt pozitive că vom primit acest ajutor de la Comisia Europeană pentru TAROM, ajutor substanţial. Pe baza acestui ajutor, vom merge înainte, odată cu primirea acestor bani. Cred că sunt 80 şi ceva de milioane de euro pe care îi vom primi”, a declarat ministrul Transporturilor.
Sorin Grindeanu este de părere că Tarom poate fi transformată într-o companie puternică, cu ajutorul banilor europeni și este convins că aceștia vor veni, deoarece nu există impedimente.
”Eu sper să mergem pe linia asumată, aceea de a transforma această companie într-o companie solidă economic. Primul pas este să primim ajutor de la Comisie pe care, de această dată, nu avem niciun fel de motive să nu îl primim, îndeplinim toate criteriile”, a afirmat Grindeanu.
Compania Tarom are probleme financiare serioase, de ani de zile. Mai exact, compania aeriană a înregistrat pierderi masive în ultimii 15 ani. Acestea s-au aprofundat pe timpul pandemiei de coronavirus, cifrele depășind, în 2022, 216 milioane de lei. Situația s-a îmbunătățit puțin pentru Tarom anul trecut, când a înregistrat pierderi mai mici, 62 de milioane de lei.