Grindeanu, replică dură pentru Simonis, care a declarat că PSD a dat voturi către Simion: Glumă de prost gust!
Recent, în spațiul public, a izbucnit o dezbatere aprinsă legată de declarațiile liderilor PSD privind presupuse voturi direcționate către liderul AUR, George Simion, și posibilele implicații ale acestor afirmații. Situația a fost amplificată de un videoclip publicat pe TikTok, în care Alfred Simonis, președintele Consiliului Județean Timiș, și Marcel Ciolacu, liderul PSD, discutau despre acest subiect, ceea ce a atras reacții vehemente din partea presei și opiniei publice. În acest context, Grindeanu a reacționat.
Sorin Grindeanu: „O glumă proastă”
Prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu, a catalogat mărturisirile lui Alfred Simonis drept o „glumă proastă”. Acesta a declarat că speculațiile legate de voturile date de PSD pentru George Simion nu trebuie luate în serios. În plus, Grindeanu a atras atenția asupra riscului de a da crezare informațiilor fără o analiză critică, menționând că astfel de „glume” pot genera confuzie și controverse:
”Eu nu ştiu să se fi întâmplat, iar gluma pe care după aceea şi Freddy (Alfred Simonis – n.r.) şi Marcel (Marcel Ciolacu – n.r.) au explicat-o, vă spun că a fost de prost gust. A fost o glumă de prost gust, mie nu mi-a plăcut.
Dar pot să vă spun că eu cred că nu era niciun fel afectată această poziţie, şi dacă ar fi fost adevărat şi nu e, nu cred că ar fi fost afectată această primă poziţie a lui Călin Georgescu în primul tur”
Referindu-se la valorile proeuropene și proatlantice ale României, Grindeanu a subliniat că acestea trebuie să rămână prioritare pentru majoritatea populației. El a comparat situația economică a României, membră a Uniunii Europene, cu cea a Serbiei, care nu beneficiază de avantajele apartenenței la acest bloc comunitar.
Grindeanu a explicat că aderarea României la UE a permis țării să reducă semnificativ decalajele de dezvoltare față de statele din Vest, exemplificând cu fondurile europene primite.
”M-am utat şi la mitinguri în ultimele săptămâni. Am văzut daci liberi, tot felul de chestiuni. Fiecare e liber să creadă ce vrea. Important e ca ceea ce a însemnat şi înseamnă pentru majoritatea dintre noi valorile proeuropene şi proatlantice, să fie majoritate.
Noi de când am intrat în UE, apropo de domnii ăştia care ne spu cum ar trebui să ieşim, am contribuit cu vreo 30 şi ceva de miliarde la bugetul european, am primit înapoi cam 100, deci e o diferenţă de vreo 70 miliarde pe plus”, a spus Grindeanu.
Pentru a evidenția contrastul, Grindeanu a amintit că, la începutul anilor 1990, Serbia era percepută ca fiind mai avansată decât România. Totuși, lipsa accesului la resursele și oportunitățile oferite de Uniunea Europeană a încetinit dezvoltarea țării vecine. Astăzi, Timișoara devine o destinație frecventă pentru turiștii sârbi, în timp ce în trecut românii mergeau în Serbia pentru experiențe occidentale.
”Avem un exemplu, noi, bănăţenii, foarte aproape de noi: Serbia. La începutul anilor 90 ne uitam la sârbi ca la Occident şi toţi am fost în Serbia şi ştim cum a fost. Acuma, ei nu sunt în UE şi se vede. Toţi aceşti ani au pierdut în ritmul de dezvoltare. În weekenduri, Timişoara e plină de autocare de sârbi, în parcare, cum eram noi în Serba în anii 90.
Explicaţia e simplă. În momentul în care eşti membru UE reduci într-un ritm mult mai rapid decalajele pe care le ai faţă de ţările dezvoltate din vest, decât dacă eşti în afară. Iar Româniaa reduc din aceste decalaje în aceşti 18 ani de când suntem mebri în UE, ăsta este rostul”, a spus Grindeanu.
Sorin Grindeanu a făcut apel la cetățeni să „filtreze informațiile” înainte de a le accepta ca adevăruri, mai ales în perioadele electorale. Grindeanu a criticat, de asemenea, tendința unor politicieni sau grupuri de a sugera că România ar trebui să își reorienteze politica externă către Est, reamintind consecințele negative ale comunismului și ale izolării de Europa.
Referindu-se la Călin Georgescu, o figură controversată asociată cu idei eurosceptice și orientări proruse, Grindeanu a subliniat că astfel de personaje apar „din spuma mării” și promovează direcții care contrazic valorile fundamentale pentru care românii au luptat în 1989.
”Atunci vin unii cu gărgăuni în cap şi ne spun «ce bine ar fi să ne mai uităm o dată spre Est.» S-a trăit 50 de ani în comunism. Am văzut unde am ajuns, mai ales noi, timişorenii care au ieşit primii să lupte împotriva acestui sistem. Şi acum ne întoarcem? Cred că trebuie să filtrăm informaţiile, înainte de a pune ştampila pe cineva. Iar acest domn a apărut din spuma mării, dintr-o dată (Călin Georgescu – n.r.). Nu e ciudat?”, a adăugat Grindeanu.