Gripa, ”amenințarea numărul 1” pentru o viitoare pandemie
Un studiu internațional, realizat de specialiști în boli infecțioase, avertizează că viitoarea pandemie ar putea fi provocată de gripă.
Dintre cei 187 de specialiști în boli infecțioase participanți la acest studiu, 57% dintre ei au susținut că gripa are potențial de a declanșa o pandemie. A doua cauză probabilă de pandemie ar putea fi ”boala X”, care nu este deocamdată cunoscută, potrivit 21% dintre participanții la sondaj, prezentat recent de The Guardian.
Boala X
Această boală necunoscută este studiată de Covars – Comitetul de Monitoritarizare și Anticipare a Riscurilor Sanitare din cadrul Ministerului Sănătății din Franța – care analizează pandemia de Covid-19 pentru autoritățile publice. Potrivit 15% dintre cercetătorii participanți la acest studiu internațional, coronavirusul ar putea, în viitor, să fie la originea acestei ”boli X”.
Dar gripa ar reprezenta ”amenințarea numărul 1 în termeni de potențială pandemie în opinia marii majorități a cercetătorilor din lumea întreagă”, potrivit lui Jon Salmanton-Garcia, director al acestui studiu al Universității Cologne, citat de Le Point.
Acesta subliniază că ”în fiecare iarnă, gripa își face apariția. Aceste epidemii ar putea fi calificate ”mici pandemii”. Acestea sunt mai mult sau mai puțin controlate, deoarece diferitele sușe pe care le generează nu sunt suficient de virulente. ”Totuși, acest lucru nu va fi în mod obligatoriu valabil întotdeauna”, explică autorul studiului.
Gripa aviară
Recent, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și-a arătat îngrijorarea uriașă privind răspândirea tulpinii H5N1, care provoacă gripa aviară. Potrivit OMS, rata mortalității este ”extrem de mare” ”în rândul persoanelor care au fost în contact cu animale infectate. Ar putea, în viitor, să fie transmis de la om la om, avertizează OMS.