Gripă aviară: ”Dovezi puternice” că virusul a trecut pentru prima dată de la mamifere la om
Cercetătorii sunt îngrijorați că gripa aviară s-a răspândit de la mamifere la oameni pentru prima dată, marcând un alt pas în evoluția virusului H5N1.
O nouă analiză ajunge la concluzia că există ”dovezi puternice” că un muncitor din Texas, testat pozitiv pentru H5N1, a luat virusul de la vaci de lapte contaminate. Din 2003, sute de oameni au fost infectați cu virusul H5N1, dar până acum toți au luat virusul de la păsări.
În cazul bărbatului din Texas, există dovezi că virusul este luat de la vaci. Așadar, vorbim despre virusul transmis de la mamifere la om.
Bărbatul prezenta durerei oculare, avea ochii umflați și roșii, în schimb nu avea febră și plămânii lui nu erau afectați. Deși starea de sănătate a bărbatului nu era gravă, totuși se confirmă că inclusiv oamenii pot fi infectați cu virusul H5N1 după contactul cu vacile.
Elizabeth Strater, director de campanie pentru United Farm Workers, citată de CNN, spune că, în mod sigur, sunt și alți lucrători din fermele de vaci care sunt bolnavi, dar nu vor să fie testați pentru că nu au concedii de muncă plătite. Totuși, Strater precizează că nu poate confirma nimic.
Bărbatul testat pozitiv pentru gripa aviară a luat medicamente antivirale și s-a vindecat fără probleme de durată. Și membrii apropiați ai familiei au primit medicamente ca măsură de precauție, se spune în scrisoarea privitoare la acest caz, publicată la sfârșitul săptămânii trecute în New Journal of Medicine.
În urma analizelor, medicii au observat ceva interesant: încărcătura cu virusul H5N1 era mare în ochi, dar aproape inexistentă în plămâni. Aceasta i-a condus pe medici la concluzia că muncitorul s-a infectat atunci când a dus mâna la ochi sau prin stropi de lapte contaminat care au ajuns la ochi. Medicii cred că probabil virusul încă nu a migrat până la plămâni, deoarece nu s-a adaptat la celulele din căile respiratorii ale omului. Scrisoarea cu privire la caz a fost scrisă de cercetători de la Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA, împreună cu medicii de la Departamentul Serviciilor de Sănătate de Stat din Texas și cercetătorii de la Texas Tech Bioterrorism Response Laboratory.
În prezent, autoritățile americane sunt extrem de îngrijorate privind răspândirea virusului. În 36 de ferme din nouă state testele au ieșit pozitive la vacile de lapte. Cercetătorii spun că, odată cu creșterea necontrolată a răspândirii virusului la mamifere domestice, crește și riscul ca virusul să se adapteze la o nouă specie. Adică, virusul se poate transmite la oamenii aflați în contact direct cu mamiferele contaminate.