Gripa aviară: Situația devine alarmantă în Asia-Pacific, avertizează ONU

Publicat: 27 iul. 2024, 06:14, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Gripa aviară: Situația devine alarmantă în Asia-Pacific, avertizează ONU
gripa aviară H5N1 ONU avertisment

Gripa aviară devine o problemă majoră. Evoluția gripei aviare în regiunea Asia-Pacific, cu transmitere din ce în ce mai frecventă la om și apariția unei noi variante a virusului, devine „alarmantă”, avertizează agenția Națiunilor Unite pentru Agricultură (FAO).

Acest avertisment al ONU în legătură cu evoluția gripei aviare vine  acum „după o perioadă prelungită cu infecții umane limitate”, când  au fost raportate 13 noi cazuri umane în Cambodgia. De asemenea, la sfârșitul anului trecut, au fost semnalate cazuri în China și Vietnam”, explică agenția într-un comunicat.

O nouă variantă de gripă aviară

Situația s-a complicat cu apariția unei noi variante de gripă aviară, care presupune noi provocări pentru cercetători, autoritățile din domeniul sănătății publice, medici și comunități. ONU face apel la autoritățile din zonă să acționeze ”imediat” pentru a combate răspândirea bolii.

Virusul H5N1 a apărut inițial în 1996, dar numărul focarelor la păsări a crescut exponențial din 2020, în paralel cu o creștere a numărului de mamifere infectate, inclusiv  vaci de lapte.

Dacă în primăvară, în Europa, gripa aviară a scăzut semnificativ comparativ cu anii precedenți, aceste infecții sunt în creștere în alte zone ale globului, inclusiv în Antarctica, a indicat agenția europeană de sănătate EFSA, la începutul lunii iulie.

În Asia, în prezent, India Nepal și Bangladesh se confruntă cu epidemii de gripă aviară, subliniază FAO: ”Întreaga regiune a bazinului Mekong, Indonezia și Filipine sunt sub supraveghere sporită din cauza sistemelor ecologice diverse și a măsurilor limitate de biosecuritate”, mai spune FAO. Organizația solicit țărilor din zonă un răsuns coordonat, inclusiv soluții de diagnosticare rapidă și analiza datelor privind virusul, precum și luarea de măsuri pentru protejarea animalelor, cum ar fi vaccinarea și dezinfectarea.

Inclusiv Organizația Mondială a Sănătății și-a exprimat îngrijorarea cu privire la răspândirea gripei aviare H5N1, care are o rată de mortalitate „extraordinar de mare” la om. .