Groapa de gunoi a Galațiului arde de peste 36 de ore. Pompierii au intevenit cu 6 autospeciale, dar focul s-a extins
După ce marți s-a aprins groapa de gunoi a Galațiului, inițial incendiul manifestându-se pe 2 ha, pompierii militari au acționat cu şase autospeciale pentru stingerea incendiului, însă focul s-a extins.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Galați a fost sesizat marți în legătură cu producerea unui incendiu la Groapa de Gunoi de la Tirighina, administrată de Ecosal, serviciul de gestionare a deșeurilor din cadrul Primăriei Galați.
„ISU Galati a fost alertat la ora 14.20 prin Dispeceratul 112 despre incendiu cu degajări mari de fum la groapa de gunoi, în Galati, zona Tirighina. S-au deplasat 6 autospeciale de stingere și o autocisternă de la Detașamentul de Pompieri Galați, alături de Gărzile de Intervenție Pechea si Ivesti. Ard circa 2 hectare de gunoaie.
Pe fondul vizibilității scăzute pe Drumul Național 25, s-a emis mesaj prin sistemul Ro-Alert, privitor la incendiul cu degajări mari de fum”, se spunea în comunicatul de marți al ISU Galați.
Pompierii gălățeni și cei de la Gărzile de Intervenție din localitățile din apropierea Galațiului au intervenit în cursul nopții și în cursul zilei de miercuri, dar focul nu a putut fi localizat și chiar s-a extins, manifestându-se pe o suprafață de 4 hectare.
„După 23 de ore de luptă cu fumul şi flăcările, pompierii militari gălăţeni încă lucrează cu şase autospeciale de stingere a incendiului de la groapa de gunoi din zona Tirighina, unde ard circa patru hectare. Estimăm cel puţin alte douăsprezece ore de lucru pentru stingerea acestui incendiu major, cu degajări masive de fum”, a transmis miercuri purtătorul de cuvânt al ISU Galați, căpitanul Dan Ionaşcu.
O cauză a faptului că incendiul se manifestă cu o foarte mare intensitate ar putea consta în faptul că în muntele de gunoaie se află și foarte multe ambalaje de material plastic, deoarece la Galați nu se face o colectare selectivă a deșeurilor.
O altă cauză a intensității foarte mari a incendiului ar putea fi biogazul rezultat din descompunerea deșeurilor. Dacă nu este captat prin instalații speciale, biogazul rezultat din descompunerea deșeurilor nu poate fi stins prea ușor.