Gruparea „Iarbă dulce” a fost destructurată de procurorii DIICOT
După ce Ziarul Puterea a prezentat încă de la începutul lunii martie cum mii de tineri achiziționează droguri și substanțe periculoase de pe grupul de Telegram „Iarbă dulce”, procurorii DIICOT au descins la mai multe locuințe aflate pe raza municipiului Bucureşti şi a altor cinci judeţe. Gruparea infracţională era specializată în traficul de droguri.
Pentru a vinde drogurile traficanții se foloseau de o aplicaţie criptată de comunicare pe care erau înregistraţi aproximativ 11.000 de membri activi, în România.
Potrivit unui comunicat al DIICOT, luni, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală şi Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate au pus în aplicare 17 mandate de percheziţie domiciliară, pe raza municipiului Bucureşti şi judeţelor Brăila, Ilfov, Galaţi, Mureş şi Dâmboviţa, într-o cauză privind săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de droguri de risc şi mare risc şi efectuarea, fără drept, de operaţiuni cu substanţe psihoactive.
„În cauză s-a reţinut că în anul 2022 s-a constituit un grup infracţional organizat, la care ulterior au aderat mai multe persoane, în scopul intermedierii legăturii între dealeri de droguri şi consumatori, inclusiv minori, prin intermediul unei aplicaţii criptate de comunicare, platformă ce înregistrează în prezent aproximativ 11.000 de membri activi, în România.
Distribuţia drogurilor ar fost îndreptată, cu predilecţie, spre consumatori tineri, din categoria elevilor şi studenţilor, sub protecţia anonimatului”, precizează anchetatorii.
Traficanții erau contactați de clienți prin intermediul acelei platforme. Ulterior, în urma negocierilor directe, tinerii erau îndrumaţi către cel mai apropiat dealer local, în funcţie de localitate, tipul de drog solicitat şi alte criterii stabilite la momentul interacţiunii.
„Distribuitorii îşi promovau ofertele de droguri pe această platformă şi astfel se împărţeau zonele de distribuţie, în scopul acaparării a cât mai mulţi clienţi. Administratorul platformei modera discuţiile şi selecta componenţa membrilor grupului. Platforma de comunicare avea capabilitatea de a genera în jur de 40.000 – 50.000 de mesaje zilnic, majoritatea fiind legate despre modalităţile de distribuţie a drogurilor, consum, zone de distribuţie, dar şi despre efectele drogurilor”, menţionează DIICOT.
Piața online de droguri din România
Un nou grup infracțional organizat a pus la cale bazele unui ,,imperiu de comercializare al drogurilor online”. Gruparea este specializată în comercializarea drogurilor de mare risc, în special în București, dar și în restul țării. DIICOT veghează, dar nu arestează!
Odată cu evoluția tehnologiilor informaționale, apariția rețelelor de socializare și aplicațiilor de mesagerie, procesul de comunicare între oameni și schimbul de informații a devenit mai facil. Totodată, activitățile ilegale în spațiul online, unul mai puțin controlabil, s-au dezvoltat extrem de rapid.
Astfel, dezvoltarea tehnologiilor moderne a devenit un instrument util și pentru cei care practică domenii ilegale, în special, afaceri cu droguri. În prezent, aplicațiile online le asigură proprietarilor de magazine virtuale de droguri conspirarea activităților criminale, iar consumatorilor de droguri le oferă fără dificultăți accesul în astfel de magazine.
Înscrierea în grupul țintă – Aderare la magazinul online se face pe bază de invitație
Zilele trecute, m-am trezit că fac parte dintr-un grup ce are la bază comercializarea substanțelor halucinogene și de mare risc, în special în cartierul Militari Residence, sectoarele 3, 4 și 6, dar și în restul țării, în orașele mari precum: Constanța, Timișoara sau Brașov.
Grupul infracțional organizat recurge la o metodă extrem de riscantă pentru libertatea lor, invită fără nicio noimă membrii din alte grupuri de interes, fără a-i verifica și fără a le cere acordul de a participa într-un grup unde infracțiunile se petrec pe bandă rulantă.
Peste 7.000 de tineri fac parte din acest grup de comercializare a substanțelor halucinogene, iar la nivelul țării noastre mai există alte două grupuri de Telegram, folosite de alți dealeri de droguri.
Oferte diversificate… pentru toate bugetele
De la celebra Marijuana, dealerii comercializează cocaină, metamfetamină sau celebrele boabe consumate în special în cluburile de lux ale capitalei și la festivalurile din întreaga țară.
Dealerii mai menționează că oferă cantități mai mari doar membrilor verificați deja, trecut printr-un filtru cunoscut doar de ei.
Cel mai periculos este faptul că minorii și adolescenții pică rapid în capcana dealerilor, iar cei care nu se angrenează în afacerea lor de mii de euro, sunt excluși din diverse grupuri sau anturaje.
Drogurile se plătesc și cu cardul
Conform unor surse, drogurile nu sunt comercializate direct de dealeri, ci ajung să fie comercializate prin „săgeți”, persoane care preiau substanțele de la dealer și le predau clientului. Un lucru interesant este faptul că unii dintre dealeri preferă ca plata să se facă cu cardul, și nu către orice bancă, către bănci din Rusia sau Brazilia, având ca destinatar persoane de origine străină, dealerii neputând fi identificați.
Un alt lucru important, care le cam dă bătăi de cap procurorilor DIICOT, este faptul că dealerii și-au deschis magazinele online pe platforma rusească Telegram, platformă de socializare prin care nu au acces pentru identificarea IP. De altfel, dealeri se folosesc de conturi false de Telegram pentru a comunica cu clienți, având nume și poze false.
Pentru securitatea grupului, opțiunea de distribuire a mesajelor sau de a putea face printscreen este blocată prin setările aplicației.