Guo Ping, Huawei: Este necesară crearea unui context de criză înainte de accesarea transformării digitale
Un context de criză ar trebui încurajat și intensificat pentru a contribui la impulsionarea transformării digitale, a declarat președintele ales prin rotație al Huawei, Guo Ping, la o întâlnire de profesioniști în management la cel de-al 13-lea Forum global Peter Drucker.
Angajații motivați „în misiune” și aliniați din punct de vedere al planificării strategice la obiectivele companiei au fost cheia creării climatului pentru o schimbare de succes, a spus Guo Ping.
El a prezis că toate companiile vor „deveni digitale” în viitor, dar s-a temut că unele, aflate în stadiile incipiente, nu au obiective strategice clare și „doar urmăresc industria”.
Guo Ping le-a comunicat miercuri delegaților în cadrul Forumului anual Peter Drucker de la Viena, că nu există „o alternativă reală” la schimbare, dar că toate companiile trebuie să răspundă la o întrebare cheie înainte de a se lansa cu succes în transformarea digitală: „Devenind digitale, cum își pot îmbunătăți competitivitatea organizațională și cum își pot atinge obiectivele strategice?”
Guo Ping a declarat că planificarea de înaltă calitate a fost punctul de plecare pentru digitalizarea de succes. O transformare fundamentală a dezvoltării produselor Huawei, prin cercetare și dezvoltare și lanțuri de aprovizionare durabile, a început cu douăzeci de ani mai devreme demarată de IT Strategy & Planning.
„Privind în urmă, ne simțim destul de norocoși, interconectarea obiectivului digitalizării cu obiectivele strategice generale ale companiei a fost cu siguranță mișcarea potrivită. Ca rezultat, capacitățile noastre organizaționale s-au îmbunătățit considerabil. Aceste programe de transformare ne-au făcut o companie de talie mondială”.
Guo Ping a mărturisit că schimbarea mentalității angajaților a fost „cea mai mare provocare”, dar s-a dovedit a fi cheia unei transformări de succes, generând „un sentiment de misiune” și impuls pentru schimbare.
„Sentimentul unei crize este important. Faceți vizibil contextul iminent pentru a-i face pe angajați să înțeleagă cu adevărat necesitatea unei schimbări”, a sfătuit el, adăugând că situația actuală „a fost oportunitatea perfectă de a crea un climat pentru schimbare” în cadrul companiei.
Acesta a declarat că Huawei s-a asigurat că angajații au înțeles nevoia de schimbare, a promovat o cultură a dorinței de transformare și s-a asigurat că lucrătorii afectați s-au simțit protejați.
Guo Ping a evidențiat faptul că propria cultură a inovației Huawei începe cu o toleranță la eșec, cercetătorii săi fiind încurajați să adopte o abordare variată, de tip trial-and-error.
Citând multiplele tehnologii 5G pe care Huawei le-a dezvoltat înainte ca o anumită tehnologie să fie selectată pentru a face parte din standardul industriei, el și-a amintit cuvintele fondatorului companiei, Ren Zhengfei: „Alegi o cale doar pentru a descoperi că nu duce decât la o fundătură. Împărtășești informația cu ceilalți, ca să nu o repete și să încerce o altă cale: și asta e un succes”.
Guo Ping a subliniat importanța managementului transformării și faptul că la Huawei „singurul lucru care nu se schimbă niciodată este schimbarea”.
„Pentru a avansa în timp, ne revizuim planificarea transformării în fiecare an, pentru a ne asigura că se aliniază cu strategia noastră de afaceri. Cred că gestionarea continuă a transformării va permite companiilor să-și îmbunătățească în mod constant capacitățile în era digitală”, a spus el. „Sper că toate companiile vor accepta cu îndrăzneală schimbarea. La urma urmei, nu există o alternativă reală.”
Forumul Peter Drucker are loc în fiecare an în orașul natal al expertului în management cu același nume, Viena, Austria. Eveniment anual, ajuns la a 13-a ediție în acest an, reunește profesioniști ai managementului modern din întreaga lume. Tema conferinței de această dată a fost imperativul uman de a naviga în incertitudinea erei digitale.