Guvernatorul Băncii Centrale a Turciei nu are bani de chirie. Isărescu este milionar la noi
Pare incredibil, dar într-o țară cu o inflație uriașă cum este Turcia, guvernatorul Băncii Centrale nu-și permite să închirieze o locuință și se mută la părinți. Spre comparație, guvernatorul BNR are venituri de peste 1 milion de lei pe an, la care se adaugă și afacerile familiei.
Noul guvernator al Turciei, Hafize Gaye Erkan este prima femeie care ocupă din iunie postul de guvernator al Băncii Turciei. Anterior, ea a trăit două decenii în SUA şi a lucrat pe Wall Street, ocupând posturi de conducere la mai multe bănci importante, precum Goldman Sachs.
Deși deține o funcție importantă în Turcia, acum, ea spune că a fost nevoită să stea la părinți, deoarece au crescut foarte mult prețurile la chirii în Istanbul.
„Nu am găsit o locuinţă la Istanbul. Este extrem de scump. Am decis să ne mutăm la părinţii mei”, a declarat Hafize Gaye Erkan, care se întreabă într-un interviu acordat cotidianului Hürriyet de ce „este Istanbulul mai scump decât Manhattan-ul?”.
Spre comparație, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR a avut, în 2022, venituri totale de peste 1,2 milioane lei, din salariul de guvernator (1.026.836 lei) și pensie.
Inflație scăpată de sub control
În luna noiembrie, rata anuală a inflaţiei în Turcia a ajuns la 62%, fiind alimentată în special de devalorizarea lirei turceşti. În acest context, chiriile s-au majorat cu 77,1% în Istanbul în aceiaşi perioadă, după cum arată un studiu realizat de Universitatea din Istanbul.
Pentru a ține piept inflaţiei, Banca Centrală a Turciei a majorat dobânda de referinţă de la 8,5% în iunie, până la 40%, la acest moment.
Din cauza nemulţumirii chiriaşilor, guvernul turc a plafonat majorarea chiriilor la 25%. Există, însă, numeroşi proprietari care încearcă să scape de actualii chiriaşi pentru a găsi noi locatari care să plătească chirii mai mari.
Hafize Gaye Erkan a mai precizat că actualul ciclu de înăsprire a politicii monetare se apropie de final. Ea a sfătuit investitorii străini să cumpere obligaţiuni guvernamentale denominate în lire, dacă vor să profite de dobânzile favorabile actuale.