Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a contestat la Curtea Constituțională articolul de lege prin care i s-a deschis un proces de colaborator al Securității

Publicat: 04 apr. 2021, 19:05, de Aurel Drăgan, în ACTUALITATE , ? cititori
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a contestat la Curtea Constituțională articolul de lege prin care i s-a deschis un proces de colaborator al Securității
Mugur Isărescu (Foto: Inquam Photos / Alexandra Pandrea)

Șeful Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, a reușit să obțină de la Curtea de Apel București sesizarea Curții Constituționale pentru două articole de lege care vizează deconspirarea foștilor colaboratori ai Securității.

Mugur Isărescu este acuzat de CNSAS că ar fi fost informator înainte de 1989, deși a prezentat în trecut trei adeverințe prin care arăta că nu a colaborat cu Securitarea, scrie Profit.ro

Guvernatorul BNR, dată fiind poziția sa, este automat verificat de CNSAS pentru colaborarea cu Securitatea înainte de 1989. În trecut, Isărescu a prezentat trei adeverințe eliberate de CNSAS prin care se arată că nu a colaborat cu Securitatea, după cum susține consilierul său Adrian Vasilescu. „Este la dosar o adeverință, încă una din 2002 și una după 2002 prin care CNSAS confirmă că sau admite că nu a fost colaborator al fostei Securități”, spune Adrian Vasilescu.

Vasilescu a menționat și că nu a cerut niciodată un document care să ateste faptul că nu a fost colaborator al securității, dar cererea către CNSAS a fost făcută de un „cetățean al țării”.

În 2019 a fost însă modificată Ordonanța care face referire la accesul la propriul dosar și deconspirarea Securității. Un articol nou arată că se poate verifica din nou un dosar dacă au apărut informații noi, ce nu au fost controlate inițial de CNSAS.

Un alt articol redefinește starea de colaborator al Securității, fiind introduse și persoanele care „denunțau activități potrivnice regimului totalitar, precum și comentarii negative la nivelului de trai din România”.

Aceste două articole sunt contestate de Mugur Isărescu la Curtea Constituțională, dat fiind că îl încadrează drept colaborator al Securității, deși, conform sesizării din instanță, „doar” a semnat mai multe cote de informare către Securitate prin care denunța astfel de activități sau comentarii.

Mugur Isărescu a fost chemat în judecată în iunie 2020 de către CNSAS, care a cerut instanței să constate că a avut poziția de colaborator al Securității. În urmă cu trei ani, a apărut în presă informația că Isărescu a fost colaborator al Securității sub numele de cod „Manole”.

De altfel, din funcția de angajat al Institutului de Economie Mondială pe care Isărescu a deținut-o înainte de 1989, pare greu de crezut că a „scăpat” de o colaborare cu Securitatea, dat fiind faptul că aceasta controla toți oamenii care aveau legături directe cu instituții internaționale.