Guvernele României vor avea o nouă sursă de împrumuturi pentru investiții în Apărare
Executivul va avea posibilitatea să diversifice instrumentele de finanţare puse la dispoziţie de guverne şi entităţi guvernamentale pentru proiecte de interes strategic naţional, inclusiv de apărare şi securitate naţională. Decizia a fost adoptată potrivit unei ordonanţe de urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG nr. 64/2007 privind datoria publică, aprobată în şedinţa de miercuri a Cabinetului Ciolacu.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, pot fi accesate fonduri pentru Apărare, în condiţii financiare avantajoase, prin mecanismul FMF (Foreign Military Financing – Finanţare Militară Externă) oferite de către administraţia SUA guvernelor altor state.
„În cadrul mecanismului FMF sunt aprobate fonduri de până la 4 miliarde USD pentru împrumuturi directe, cu posibilitate de rambursare în 12 ani, după o perioadă de graţie de un an, la o dobândă avantajoasă (apropiată de costul de finanţare al SUA, la care se adaugă o marjă), precum şi fonduri de până la 8 miliarde USD, atrase prin contractarea de împrumuturi din pieţele financiare, garantate de Guvernul SUA. Pe lângă contractele de achiziţie de tehnică/echipamente militare ale MApN, au fost identificate şi alte contracte derulate de către companii de stat care se înscriu în Strategia naţională de apărare şi care ar putea fi eligibile la finanţare în cadrul acestui mecanism”, se arată în comunicatul citat.
Actul normativ introduce noi reglementări pentru a permite achiziţia online de titluri de stat Tezaur, în contextul în care Ministerul Finanţelor pregăteşte implementarea unor noi soluţii tehnice care să permită achiziţia titlurilor de stat Tezaur inclusiv online, fapt ce va permite o distribuţie mai cuprinzătoare a acestor titluri, cu modalităţi noi de subscriere şi de plată la scadenţă, se explică în comunicat.
„Ministerul Finanţelor răspunde astfel solicitărilor de a facilita accesul la cumpărarea titlurilor de stat Tezaur inclusiv persoanelor cu cetăţenie română din diaspora şi extinde baza de investitori de tipul persoanelor fizice, contribuind la dezvoltarea pieţei interne a titlurilor de stat şi susţinerea procesului de finanţare a statului român de pe piaţa internă prin intermediul acestor instrumente”, a menţionat Guvernul.