Guvernul a adoptat proiectul de modificare a Codului Penal
Vineri, Guvernul a dat aprobarea pentru un proiect de lege ce vizează modificarea articolului 369 din Legea 286/2009 referitoare la Codul penal, cu privire la infracțiunile de incitare la ură sau discriminare.
Scopul proiectului de lege este ajustarea conținutului articolului 369 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, astfel încât să fie în concordanță cu dispozițiile prezentate în articolul 1 alineatul (1) litera a) din Decizia-cadru 2008/913/JAI a Consiliului European. Această decizie-cadru abordează combaterea diverselor forme și manifestări ale rasismului și xenofobiei prin intermediul sistemului juridic penal. Modificările aduse articolului 369 sunt în consecință cu cerințele deciziei-cadru menționate.
Această inițiativă vine în urma comunicării transmise de Comisia Europeană la data de 19.04.2023. Comisia a furnizat o scrisoare adițională în care a subliniat necesitatea alinierii legislației naționale la standardele stabilite în cadrul deciziei-cadru, dar și a exprimat o întârziere în acest proces. Prin urmare, proiectul de lege reprezintă răspunsul la această solicitare, având ca obiectiv armonizarea legislației interne cu normele și principiile europene în lupta împotriva rasismului și xenofobiei prin intermediul dreptului penal.
Acest document servește drept comunicare ca după evaluarea acțiunilor de implementare, se concluzionează că România nu a respectat angajamentele sale conform articolului 1 alineatul (1) litera a) din decizia-cadru.
penal pentru a se conforma cerințelor Comisiei. Prin urmare, infracțiunea de incitare la violență, ură sau discriminare ar putea fi considerată în cazul în care făptuitorul a comis elementul material, indiferent de considerațiile sale cu privire la cauzele inferioare ale unei persoane față de altele, bazate pe criterii precum rasă, naționalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie, apartenență politică, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică netransmisibilă sau infecție cu HIV/SIDA.
Proiectul de lege a primit aprobarea Guvernului și urmează să fie înaintat către Parlament pentru dezbatere și aprobare.
În prezent, articolul propus pentru modificare stipulează că „instigarea publicului, folosind orice mijloace, la manifestarea urii sau a discriminării împotriva unei anumite categorii de persoane se sancționează cu pedeapsa închisorii de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.”