Guvernul a adoptat „taxa pe stâlp”. Care este valoarea impozitului care trebuie plătit de companii
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/stalpi-electricitate-1tanczos.jpg)
Ordonanţa de urgenţă prin care a fost reintrodusă „taxa pe stâlp” a fost adoptată, joi, de Guvernul României.
„Taxa pe stâlp” intră în vigoare
Guvernul a adoptat ordonanța de urgență prin care se impune așa-numita „taxă pe stâlp” pentru construcțiile speciale, atât private, cât și publice. Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a anunțat că, în urma negocierilor cu companiile vizate, Executivul a decis să reducă la jumătate cotele de impozitare față de propunerea inițială.
Astfel, construcțiile speciale din proprietate privată vor fi taxate cu 0,5% din valoarea netă a activelor, iar cele aflate în proprietatea publică vor fi impozitate cu 0,25% din valoarea istorică.
„Am discutat cu companiile de stat care administrează bunuri aflate în domeniul public, din partea lor am primit solicitări de reducere a cotei de impozitare, în felul acesta am ajuns la 0,25% din valoarea istorică a infrastructurii care se supune impozitării”, a spus ministrul Tanczos Barna, la finalul şedinţei de Guvern de joi.
Ministrul a explicat că diferențierea este justificată de faptul că, în cazul companiilor private, valoarea construcțiilor scade treptat prin amortizare, în timp ce infrastructura publică nu beneficiază de acest mecanism. Prin urmare, pentru a menține echilibrul fiscal, Guvernul a decis să aplice o cotă mai mică pentru bunurile din domeniul public.
Pentru a încuraja plata anticipată, companiile care achită această taxă până la 25 mai 2025 vor beneficia de o reducere de 10%. Inițial, Guvernul propusese o taxă de 1% pentru companiile private și 0,5% pentru instituțiile publice, măsură care ar fi generat venituri de aproximativ un miliard de lei la bugetul de stat.
Această decizie a fost luată în contextul unui deficit bugetar de 30 de miliarde de lei, înregistrat doar în primele două luni ale anului 2025.
Ministrul Finanțelor a menționat că firmele private au solicitat și o limitare în timp a acestei taxe, precum și introducerea unor excepții. Aceste aspecte vor fi analizate ulterior, în cadrul reformei fiscale. „Taxa pe stâlp” a fost reintrodusă de Guvernul Ciolacu prin ordonanța austerității, adoptată la finalul anului 2024.