Guvernul a aprobat împrumutul de 140 de milioane de euro pentru obiectivele culturale și istorice
Guvernul României a aprobat în ședința de miercuri, de principiu, contractarea unui împrumut de 140 milioane de euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) pentru cofinanţarea proiectul „Temelii culturale“. Proiectul vizează construirea sau restaurarea a 14 obiective culturale şi istorice, după cum a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.
Guvernul a aprobat împrumutul de 140 de milioane de euro de la BDCE care vizează mai multe obiective culturale și istorice care au nevoie de reabilitare. „A fost aprobat acordul de principiu pentru contractarea unui împrumut de 140 de milioane de euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru proiectul intitulat «Temelii culturale». Proiectul are un buget total estimat de 280 de milioane de euro, diferenţa de finanţare fiind asigurată de statul român. Acest proiect de investiţii vizează realizarea a 14 obiective culturale şi istorice“, a spus Mihai Constantin, după şedinţa de Guvern.
Guvernul a aprobat împrumutul de 140 de milioane de euro de la BDCE. Care sunt obiectivele culturale și istorice vizate
Printre obiectivele vizate de acest proeict se numără construirea sălii de spectacole a Operei Naționale Române din Iași, a unui nou corp pentru Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa“ din Bucureşti, precum şi restaurarea şi modernizarea Operei Naţionale din Bucureşti, a Muzeului Naţional „Constantin Brâncuşi“ din Târgu-Jiu, a Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia, a sediului Muzeului Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti.
Alte obiective culturale pentru care s-a contractat împrumutul de la BDCE sunt: restaurarea parțială la interior şi refacerea unor instalaţii la Ateneul Român, restaurarea şi amenajarea vilei Regina Maria din Mamaia (Constanţa) şi amenajarea terenului aferent, precum şi restaurarea şi punerea în valoare a Domeniului „George Enescu“ de la Tescani.
Proiectul mai cuprinde şi consolidarea, restaurarea Casei Samurcaş din cadrul Muzeului Naţional al Ţăranului Român, a Muzeului Sitului Arheologic Cucuteni, Complexul Naţional Muzeal Moldova din Iaşi, a vilei arhitectului Paul Gottron, spaţiu cultural al Institutului Naţional al Patrimoniului din Bucureşti, a Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei, din Cluj Napoca, precum şi a sediului Administraţiei Fondului Cultural Naţional din Bucureşti. Proiectul „Temelii culturale“ va fi realizat în perioada 2025 – 2033.