Guvernul a aprobat indicatorii proiectului de construire în Portul Galați a unor dane pentru nave „Roll Of – Roll On”
Guvernul a aprobat în ședința de miercuri hotărârea privind indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiţii de amenajare dane pentru nave „RO-RO” (Roll Of – Roll On) din Portul „Bazinul Nou” din Galaţi. Valoarea totală a acestor investiții este de 35 de milioane de euro.
O navă RO – RO (Roll Of – Roll On) transportă containere și autovehicole de transport de mărfuri, dar și de transport de călători și autoturisme. Acest tip de nave sunt dotate, în special în zona pupa, cu rampe acționate hidraulic care coboară pe cheu, permițând încărcarea și descărcarea autovehicolelor.
„Lucrările de investiţii se vor executa pentru a moderniza fronturile de acostare aferente danelor 39 şi 40, amenajării rampelor pentru încărcare-descărcare de autovehicule, reabilitare front de acostare aferent danei 41 şi o serie întreagă de alte lucrări de modernizare pe o suprafaţă de 13.300 de metri pătraţi, o valoare estimată a lucrărilor de 35 de milioane de euro, o parte dintre lucrări fiind executată de Compania Naţională Administrația Porturilor Dunării Maritime Galaţi, în valoare de 136 de milioane de lei”, a declarat Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Cărbunaru a adăugat că banii necesari sunt asiguraţi dintr-o finanţare prin intermediul Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014- 2020, din fonduri proprii ale Administrației Porturilor Dunării Maritime Galaţi şi din surse surse proprii şi atrase de partenerul privat implicat în proiect, respectiv firma Metaltrade SA.
Durata de execuţie a acestui proiect este de un an de zile, iar la finalizarea acestui obiectiv se vor opera volume sporite de mărfuri, vor fi îmbunătăţite şi legăturile comerciale de transport ale Portului Galaţi cu statele situate în amonte, pe Dunăre, dar şi cu statele riverane din bazinul Mării Negre.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului a mai precizat că acest proiect este dezvoltat în contextul eforturilor făcute de Guvern, „în special după agresiunea militară rusă din Ucraina, pentru a crea facilităţi de transport fluxurilor de bunuri care vin dinspre Ucraina”.
În Portul Galați este în derulare proiectul Platformei Multimodale, prin care vor tranzita anual 300.000 de containere
Tot în Portul „Bazinul Nou” din Galați este dezvoltat proiectul „Platforma Multimodală Galaţi-înlăturarea blocajelor majore prin modernizarea infrastructurii existente şi asigurarea conexiunilor lipsă pentru reţeaua centrală Rhin-Dunăre/Alpi”, în cadrul căruia va fi amenajat un cheu cu lungimea de 8.568 de metri și vor fi efectuate lucrări de dragare în Port Bazinul Nou și va fi realizată umplerea parţială a bazinului portuar pentru a se crea spaţiu suplimentar pentru acostare şi nivelarea profilului elevaţiei în platforme.
Proiectul este cofinanțat de Comisia Europeană prin CEF „Mecanismul pentru Interconectarea Europei”, este dezvoltat după aproape trei decenii în care exploatarea portuară de la Dunăre a fost în cădere liberă.
La finalizarea investiţiei la terminalul de la Galaţi, prin platforma multimodală ar putea fi tranzitate circa 300.000 de containere, echivalentul a 5-6 milioane de tone de marfă pe an, şi s-ar crea în 10 ani de la finalizarea terminalului un număr de 50.000 de noi locuri de muncă.