Guvernul a aprobat modificarea Contractului-cadru privind asistența medicală decontată
Începând cu 1 februarie, contractele existente între medici de familie și din ambulatorii și casele de asigurări vor fi prelungite prin acte adiționale în forma modificată a Contractului-cadru, adoptată, miercuri, în ședința de Guvern.
Potrivit acestei hotărâri și a negocierilor între CNAS și reprezentanții medicilor, pentru semestrul I 2024 se mențin valorile punctelor per capita și pe serviciu de asistență medicală primară și ambulatorie de specialitate valabile în semestrul al II-lea 2023.
În asistența medicală primară, se decontează o singură consultație pe zi pentru o persoană prin care este abordată în integralitate starea de sănătate a pacientului. Ca urmare a actului medical, medicul eliberează toate documentele necesare pacientului (rețete medicale, bilete de trimitere, recomandări etc.).
Mediul de familie Rodica Tănăsescu spune că, într-un fel, este o limitare, dar nu este ceva nou. Dacă un pacient vine cu gripă și este știut și cu diabet, va fi decontat actul medical legat de gripă, chiar dacă el este sub monitorizare și de diabet. Lunar, medicul Rodica Tănăsescu efectuează în medie aproximativ 600 de consultații, dar ”Casa” decontează în medie 400. De altfel, medicii de familie efectuează multe alte servicii medicale care nu sunt decontate.
De asemenea, la medicina dentară, se menține suma de 6.000 de lei/lună pentru medicul specialist, care a fost valabilă în semestrul al II-lea 2023.
În asistența medicală spitalicească, durata spitalizării de zi este de minimum două ore, fiind exceptate serviciile pentru afecțiuni oncologice și hemato-oncologice și cele acordate în camerele de gardă şi în structurile de urgenţă din cadrul spitalelor pentru care finanţarea nu se face din bugetul Ministerului Sănătății.
Tototdată, lista afecțiunilor pentru care analizele și investigațiile se pot efectua și după epuizarea valorii de contract a laboratoarelor se extinde cu boala cronică de rinichi.