Guvernul a aprobat strategia energetică pentru următorii 10 ani. Ce se va întâmpla cu prețurile (VIDEO)

Publicat: 21 nov. 2024, 14:00, de Marian Apipie, în Administratie , ? cititori
Guvernul a aprobat strategia energetică pentru următorii 10 ani. Ce se va întâmpla cu prețurile (VIDEO)
Guvernul a aprobat strategia energetică pentru următorii 10 ani. Ce se va întâmpla cu prețurile. Ce spune premierul Marcel Ciolacu

Guvernul României a aprobat, în ședința de astăzi, strategia energetică pentru perioada 2025 – 2035. Înainte de începerea ședinței de Guvern, premierul Marcel Ciolacu a făcut o trecere în revistă a proiectelor care vor fi aprobate. Ce a spus despre prețurile la energie electrică și gaze.

Guvernul României a aprobat strategia energetică pentru următorii 10 ani, în care se menționează de o independență de importul de gaze până în 2027 și de prețuri plafonate la energie, „pentru ca toți consumatorii vulnerabili să fie protejați“, după cum s-a exprimat premierul Marcel Ciolacu.

„Aprobăm azi Strategia Energetică a României pentru perioada 2025 – 2035, prin care vom deveni independenți de importurile de gaze naturale până în 2027. De asemenea, reluăm producția de uraniu pentru consumul nuclear al țării, eliminând importurile.

Pentru români, însă, cel mai important este să le spunem că avem suficiente stocuri ca să trecem cu bine iarna. În plus, avem acum prețuri plafonate la energie și gaze și prelungim în continuare plafonarea, ca să ne protejăm cetățenii vulnerabili“, a afirmat Marcel Ciolacu în deschiderea ședinței de Guvern.

Premierul a mai precizat că autoritățile locale vor fi susținute în continuare prin împrumuturi pentru a acoperi cheltuielile neeligibile din proiectele cu fonduri europene aflate în derulare.

„Avem un buget de un miliard de lei în acest sens. Totodată, suntem pregătiți ca, în decembrie, să venim cu alocări financiare către primăriile unde există situații speciale“, a spus Marcel Ciolacu.

El a mai menționat că vor fi semnate contracte de finanțare pentru digitalizarea a 1.000 de primării, prin interconectarea sistemelor informatice ale UAT-urilor cu sistemul de plăți al statului (Ghișeul.ro), pentru ca cetățenii să poată face plăți mai sigure.

Citește și: Guvernul a semnat cel mai important contract al țării noastre de după Revoluție. Marcel Ciolacu: România face un pas important în consolidarea securităţii sale