Guvernul a decis: pensiile nu cresc de la 1 ianuarie 2025
Conform normelor legale, pensiile ar fi trebuit să fie indexate anual cu rata inflației. Pentru 2025, acest procent ar fi fost de 12,1%, reflectând creșterea costurilor de trai din ultimul an. Totuși, Guvernul a decis să suspende această indexare, invocând dificultăți financiare și un deficit bugetar semnificativ.
Executivul argumentează că în 2024 cheltuielile pentru asistența socială, în special cele pentru pensiile din sistemul general, au crescut deja considerabil. Acestea au fost influențate de indexarea de 13,8% aplicată în acel an, precum și de recalcularea pensiilor, care a generat creșteri de aproximativ 20%. În total, aceste măsuri au avut un impact bugetar de peste 25 miliarde de lei, contribuind la un deficit bugetar semnificativ.
”De asemenea ținând cont că cheltuielile cu asistența socială, în special cheltuielile din sistemul general de pensii au crescut în anul 2024 prin indexare cu 13,8% precum și prin recalcularea pensiilor cu aproximativ 20% ceea ce a determinat un impact bugetar anual de peste 25 mld lei cu consecințe asupra deficitului bugetar al bugetului aisgurărilor sociale iar în acest context se impune menținerea în plată la nivelul lunii decembrie 2024 a acestor categorii de cheltuieli pentru a asigura respectarea traiectoriei de deficit bugetar;”, se arată în motivarea Guvernului.
Pentru a respecta țintele de deficit impuse de acordurile internaționale și pentru a evita o criză economică mai amplă, Guvernul a considerat necesar să mențină pensiile la nivelul actual, fără a aplica indexarea legală.
”Art. XVI – (1) Prin derogare de la prevederile art. 213 alin. (2) din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor, cu modificările și completările ulterioare, în anul 2025, pensiile de serviciu stabilite în condiţiile legii nu se actualizează cu rata medie anuală a inflaţiei.
(2) Prin derogare de la prevederile art. 179 din Legea nr.11/2024 privind statutul grefierilor și al altor categorii de personal care ocupã funcții de specialitate în cadrul instanțelor judecãtorești, al parchetelor de pe lângã acestea și al Institutului Naþional de Expertize Criminalistice, în anul 2025, pensiile de serviciu stabilite în condiþiile legii nu se actualizeazã cu rata medie anualã a inflației.
(3) În anul 2025, indemnizaţiile pentru limită de vârstă acordate în temeiul Legii nr. 96/2006 privind statutul deputaţilor şi al senatorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, nu se actualizează cu rata medie anuală a inflaţiei.
(4) Prin derogare de la art. 42^5 din Legea nr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România, cu modificările şi completările ulterioare, în anul 2025 pensiile de serviciu stabilite în condiţiile legii nu se actualizează cu rata medie anuală a inflaţiei.
(5) Prin derogare de la alin. (5) al art. 73^1 din Legea nr. 7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar, cu modificările şi completările ulterioare, în anul 2025 pensiile de serviciu stabilite în condiţiile legii nu se actualizează cu rata medie anuală a inflaţiei.
(6) Prin derogare de la alin. (5) al art. 6 din Legea nr. 216/2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic şi consular al României, cu completările ulterioare, în anul 2025 pensiile de serviciu și pensiile de urmaș stabilite în condiţiile legii nu se actualizează cu rata medie anuală a inflaţiei.
(7) Prin derogare de la alin. (10) al art. 51 din Legea nr. 94/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în anul 2025 pensiile de serviciu stabilite în condiţiile legii nu se actualizează cu rata medie anuală a inflaţiei.
(8) Prin derogare de la art. 59 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare, în anul 2025 pensiile militare de stat stabilite în condiţiile legii nu se actualizează indexează cu rata medie anuală a inflaţiei.”, se arată în Ordonanța trenuleț.